Такі публічні заяви лідери семи країн зробили на прес-конференції в Гаазі за підсумками зустрічі з генсеком Альянсу Єнсом Столтенбергом, повідомляє Укрінформ.

Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен наголосила, що вторгнення росії в Україну стало ознакою приходу невизначених часів для Європи.

У свою чергу прем'єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш висловив переконання, що світ змінився після 24 лютого, коли росія перейшла від повзучої війни, яку розпочала вісім років тому на Донбасі, до повномасштабної атаки проти всієї України з метою знищення української державності та ідентичності. "Коли путін починав цю війну, він не врахував спротив українського народу та української армії. Не думаю, що він очікував також на рішучу реакцію від Європи та від НАТО... Ми маємо допомогти Україні в цій війні. Тому що існує лише один шлях для відновлення миру й безпеки в Європі. Це означає, що Україна має виграти цю війну, а росія - програти. Тож Україні потрібна зброя, потрібне фінансування. Я також думаю, що українці потребують нашої політичної підтримки у відкритті дороги у Європейський Союз", - заявив Каріньш.

Цю думку повною мірою поділяє прем'єр Польщі Матеуш Моравецький. "Поряд із наданням військової допомоги... для українців дуже важливою є наша політична підтримка їхніх амбіцій на шляху до ЄС. Ми підтримуємо надання їм статусу кандидата якомога швидше", - наголосив польський прем'єр. Він зауважив, що, як і решта союзників по НАТО, не уявляє ситуацію, в якій Україна могла б зазнати невдачі в боротьбі проти російського вторгнення.