Європейські ЗМІ вже кілька днів обговорюють імовірний візит канцлера Німеччини Олафа Шольца в Україну. Очікується, що з ним прибудуть також президент Франції Еммануель Макрон і прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі.

Деякі медіа зазначають, що візит має відбутися як підтримка України в зв'язку із висновком Єврокомісії стосовно заявки на отримання статусу кандидата на членство в ЄС. Деякі експерти дійшли висновку, що цей висновок стане основою для ухвалення політичного рішення на саміті лідерів Євросоюзу 23-24 червня.

Імовірний візит німецького канцлера і глави кабінету в українську столицю викликав ажіотаж, повідомляє видання Bild, не лише в Європі та Києві, а й у москві, де пропаганда набуває дедалі більших обертів. Bild стверджує, що візит Шольца в Україну доленосний і надзвичайно важливий для путіна, оскільки він начебто визначить роль Європи у конфлікті.

І хоча кабінет міністрів ФРН досі не підтвердив і не спростував можливість візиту Шольца в Україну, експерти та політологи на шпальтах Bild пояснили, а чому його важливість саме для путіна та його компанії.

Одна з можливостей: якщо ЄС заявить про підтримку України, то кремль занепокоєний, що «трійця» європейських країн візьме на себе зобов'язання стосовно України.

Принаймні такої думки дотримується аналітик Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень Андреас Умланд. «Це, безперечно, доленосний візит. Факт, що в Київ прибувають глави держав і урядів найпотужніших країн Західної Європи, матиме вирішальне значення для відносин ЄС та України», - зазначив Умланд.

Експерт налаштований обережно, але, безсумнівно, оптимістично. «Цей факт уже сам по собі - чудовий знак. Адже Німеччина, Франція та Італія завжди вважалися надійними партнерами росії. А в путіна були особливі стосунки з Герхардом Шредером, Сільвіо Берлусконі та Жаком Шираком - найважливішими його захисниками на Заході, - додав Умланд. - Тож якщо Шольц, Макрон і Драгі нині стануть на бік України, то російська політична еліта отримає потужний сигнал, котрий змусить її замислитися над тим, що відбувається».

Інші експерти вважають, що в путіна нині є надія на те, що західна військова підтримка України зменшиться. І як наслідок - Київ отримає заморожений конфлікт, до якого його так чи інакше спонукає Захід, котрий «втомився від війни». Що було б тріумфом путіна і смертю для України.

Утім, експерти висловлюють сумніви, що президент Володимир Зеленський погодиться на такий компроміс, оскільки більшість українців його не підтримали б.

А що Олаф Шольц, в котрого впродовж останнього часу випущено безліч критичних стріл - через начебто нерішучість, невизначеність щодо позиції у цій ситуації, невиконання обіцяних поставок озброєнь, відмови від російських енергоносіїв і ще купи «гріхів», у яких його обвинувачують мало не всі політичні сили та чимало пересічних громадян. Щоправда, якось ніхто й не запитує у канцлера, що саме спонукає його діяти саме так, а не інакше?

Політик Хеннінг Отто в Bild вимагає від Шольца «чіткого сигналу», оскільки, на його думку, Європа має об'єднатися проти «путінської війни». «Канцлер Шольц також має пояснити свою позицію у Бундестазі, щоб вона була зрозумілою», - зазначив Хеннінг.

Історик Ян Клаас Берендс надає історичного значення візиту Шольца до Києва. «Після того, як німецькі та європейські політики, зокрема Ангела Меркель, упродовж останніх 10 років надсилали кремлю неправильні сигнали, візит лідерів Німеччини, Франції та Італії до Києва може бути останнім шансом на коригування курсу, - зазначив Берендс. - На карту поставлено надто багато».

Берлін.