І по ньому країна отримуватиме по одному мільярду кубометрів азербайджанського газу щороку. Він анонсував робочий візит до Баку, щоб підтвердити кількість природного газу, який потрібен Болгарії.

«Думаю, що ми можемо розраховувати саме на один мільярд кубометрів газу, який у період з липня по серпень почне надходити до нашої країни. Ми повністю позбавимося залежності від російського газу», - заявив глава болгарського уряду.

За його словами, попередні переговори з азербайджанською стороною про вартість газу дають підстави стверджувати, що вона буде значно нижча за поточну на світових ринках. «Ми також розглядаємо довгострокові контракти з метою зробити суміш зрідженого природного газу, який ми закупили в США, з азербайджанським. Ціна цієї суміші буде нижча, ніж у «Газпрому». Це дозволить болгарській економіці бути конкурентоспроможною та диверсифікованою», - заявив Кирил Петков.

До речі, перший танкер із США зі зрідженим газом для Болгарії вже прибув в один із портів Туреччини. Решта танкерів із США мають прибути в терміни з 18 до 23 червня. Тому перебоїв з постачанням сировини для ТЕЦ, промислових підприємств не буде.

Болгарські ЗМІ нагадують, що ще 27 квітня «Газпром» повністю зупинив постачання газу болгарській компанії «Булгаргаз» у зв'язку з тим, що Болгарія відмовилася плати за експорт російського газу в рублях. А віце-прем'єр та міністр фінансів Асен Василев заявив, що уряд Болгарії не має наміру розпочинати переговори про укладання нової угоди з «Газпромом» про нові поставки газу. І повідомив про готовність країни перейти на альтернативні джерела - поставки скрапленого газу із США та природного газу з Азербайджану.