«Я не маю жодних очікувань. Не думаю, що щось станеться. Тому переконаний: Албанія та Північна Македонія у червні офіційно не розпочнуть переговори про приєднання». Таку песимістичну думку висловив в інтерв'ю виданню Politico прем'єр-міністр Албанії Еді Рама, відповідаючи на запитання журналістів про те, що він чекає від саміту ЄС в Брюсселі, запланованого на наступний тиждень.

Вину за це Еді Рама поклав на Болгарію. Він нагадав, що ще в березні 2020 року всі уряди країн ЄС погодилися дати Албанії та Північній Македонії зелене світло на початок переговорів про членство. Але переговори й досі не розпочалися після того, як Болгарія заявила, що чекає поступок від Північної Македонії у давніх суперечках, котрі стосуються мови, історії та ідентичності.

Хоча блокада Софії поширюється лише на Північну Македонію, Еді Рама вважає, що шлях Албанії до ЄС також заблокований. Прем'єр-міністр Албанії підтвердив свою рішучість: якщо й цього місяця не буде досягнуто жодного прогресу з наближенням до переговорів, то він вимагатиме, щоб заявка Албанії на членство розглядалася окремо від Північної Македонії. Він сказав, що ЄС поки неохоче йде на це, бо вважають: стабільність у регіоні буде кращою, якщо дві сусідні країни рухатимуться до членства в Європейському Союзі разом.

«Якщо в червні в цій позиції змін не станеться, ми наполягатимемо, щоб нас вилучили з цієї пари. Переконаний, що це те, що нам потрібно зробити, а погодяться лідери ЄС чи ні, ми вже побачимо пізніше... А зараз наш простір для маневру обмежений Болгарією», - заявив албанський лідер. Він додав, що не сподівається на зміну болгарськими лідерами своє позиції, оскільки перетворили суперечку на таку велику проблему, що зараз дуже важко відступити. «Це спіраль. Вони ввійшли до спіралі. І вибратися із цієї спіралі дуже й дуже складно», - наголосив Еді Рама.

Він заявив, що підтримує ідею президента Франції Еммануеля Макрона, який у відповідь на війну в Україні запропонував створити нову європейську політичну спільноту, організацію, котра буде відкрита як не для членів, так і для членів ЄС. Макрон припустив, що нова спільнота буде для Києва швидшим способом інтеграції до європейських політичних структур, ніж нині існуючий тривалий процес вступу до ЄС. «Я думаю, що він має рацію. Це потрібно було зробити давним-давно... тому що це далекоглядно. Про це можна сперечатися, але в принципі дуже важливо мати політичну спільноту, яка організована інакше і яка перебуває за межами Європейського Союзу, яку ми маємо сьогодні. Вона явно не здатна протистояти викликам майбутнього...» - висловив свою думку перед поїздкою в Брюссель Еді Рама.