Про це йдеться у коментарі МЗС щодо початку роботи Петербурзького міжнародного економічного форуму.

В українському зовнішньополітичному відомстві наголошують, що збройне вторгнення рф на територію України не лише призвело до десятків тисяч жертв та окупації частини української землі, а й спричинило хвилю глобальної інфляції, зростання бідності та дефіциту продовольства в усьому світі.

«Спроби росії продемонструвати, що вона досі користується підтримкою з боку міжнародної ділової спільноти через Петербурзький міжнародний економічний форум (ПМЕФ), зазнали поразки. Такої підтримки немає, про що красномовно свідчать списки як учасників, так і спонсорів заходу», - йдеться у коментарі.

Українське дипломатичне відомство зазначає, що не викликає подиву повідомлення російської сторони про те, що цього року в рамках форуму не відбудеться традиційна зустріч володимира путіна з міжнародними інвесторами та представниками міжнародних ЗМІ. Адже іноземні компанії масово залишають російський ринок, не маючи віри в його перспективи.

Симптоматично, що модераторами пленарних засідань форуму стануть кремлівські пропагандисти. Таким чином, можна констатувати, що ПМЕФ став черговим російським симулякром, інструментом російської пропаганди, який не має стосунку до сучасної економіки та торгівлі.

Водночас в МЗС розчаровані діями тих поодиноких представників іноземного бізнесу, які продовжують ділові контакти з росією. «Розглядаємо співпрацю з державою-агресором та сплату податків в російський державний бюджет як підтримку війни росії проти України та заробляння на крові українців. Закликаємо іноземний бізнес вийти з російського ринку та остаточно розірвати зв'язки з росією і переносити свою діяльність до України. Російська економіка приречена на колапс, зокрема, через високий рівень корупції, неефективний державний апарат, державні видатки та роботу державних компаній-монополістів. Приватна ініціатива та справжня економічна свобода не можуть розвиватися в умовах тоталітаризму та ізоляціонізму, які панують на теренах російської федерації», - наголошено в коментарі.