Це чіткий сигнал від лідерів країн Західних Балкан. «Україна отримала вагоме рішення про підтримку й цими державами (Албанія, Північна Македонія та Чорногорія. - Ред.) статусу кандидата в члени Євросоюзу для нас - три держави ухвалили таку спільну заяву. Фактично на сьогодні ми вже настільки наблизилися до отримання цього статусу, як не можна було й мріяти ще навіть декілька років тому. Україна зробила все, що тільки можна було, щоб отримати кандидатство», - заявив 15 червня у відеозверненні Президент України Володимир Зеленський.

Як інформував «Голос України», прем'єр-міністри Албанії та Чорногорії прибули до Києва з візитом, а глава уряду Північної Македонії брав участь у зустрічі віртуально, бо не зміг прибути через щільний графік. Перед початком візиту гості озвучили головну мету поїздки - продемонструвати підтримку українському народу. В середу вони відвідали передмістя Києва, де на власні очі побачили наслідки воєнних дій, вчинених армією рф. Також відбулися переговори з Володимиром Зеленським та підписання спільної заяви.

«Я вдячний пану Рамі, вдячний пану Абазовичу, пану Ковачевському за ухвалення сьогодні за підсумками наших перемовин спільної заяви про підтримку надання Україні статусу кандидата на членство у Європейському Союзі», - сказав Володимир Зеленський після завершення зустрічі.

«Наші держави мають стати повноправними членами Європейського Союзу, і ми погоджуємось з тим, що наші держави не є конкурентами на цьому європейському шляху, а тільки доповнюють, посилюють можливості одне одного», - додав він.