На знімку: Олаф Шольц (праворуч) та Маріо Драгі з Клаусом Йоханнісом (ліворуч) під час відвідання Ірпеня.

До Києва прибули лідери відразу чотирьох впливових європейських держав: Президент Франції Еммануель Макрон, Канцлер Німеччини Олаф Шольц, Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі та Президент Румунії Клаус Йоханніс. Візити такого рівня і формату здійснюються не лише для переговорів. Хоча не варто применшувати можливість лідерів поспілкуватися тет-а-тет й побачити наслідки приходу «руского міра» в Київську область на власні очі. Втім, передусім це ясний сигнал про солідарність з Україною і готовність її підтримувати. Про те, що Європа в цьому протистоянні єдина й стоїть на боці України, незважаючи на нюанси й спроби росії зіграти на розбіжностях. «Ми не лише хочемо продемонструвати солідарність, ми також хочемо запевнити, що допомога, яку ми організуємо, - фінансова, гуманітарна, а також коли йдеться про озброєння, - триватиме. І що ми продовжуватимемо її доти, поки це необхідно для боротьби України за незалежність», - заявив в українській столиці Олаф Шольц.

Щойно прибувши до Києва, лідери Франції, Німеччини, Італії та Румунії вирушили до Ірпеня.

Після відвідин Клаус Йоханніс зазначив: «Немає слів, щоб описати неймовірну людську трагедію та жахливі руйнування, які ми бачили сьогодні в Ірпені. Я наполегливо знову закликаю притягнути до відповідальності перед міжнародним кримінальним правосуддям, яке Румунія повністю підтримує, всіх російських злочинців».

Олаф Шольц додав, що, як і Буча, Ірпінь давно став символом немислимої жорстокості російської війни, безглуздого насильства. «Ця війна має закінчитися», - підсумував він.

Президент Франції додав, що приїхав в Ірпінь, аби засвідчити повагу до героїзму українців, та заявив, що Україна має бути здатною далі чинити опір і здобувати перевагу.

Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі запевнив, що Україна отримає допомогу для відновлення зруйнованої росіянами інфраструктури. «Це місце руйнування, але також і надії. Багато чого з того, що мені тут розповідали, стосувалося майбутнього та реконструкції. Війна об'єднала людей, тепер вони можуть робити те, що до війни було неможливо. Світ - на вашому боці», - запевнив Маріо Драгі.

Після відвідин Ірпеня лідери чотирьох країн повернулися до Києва, де відбулися переговори з Президентом України Володимиром Зеленським. На зустрічі обговорювалися постачання зброї та заявка України на отримання статусу кандидата на вступ до ЄС.

Як відомо, 17 червня очікується висновок Єврокомісії щодо заявок України, Грузії та Молдови на вступ до ЄС. На момент верстки номера переговори лідерів тривали, детальніше про їх перебіг читайте в наступному номері «Голосу України».

Водночас напередодні візиту лідерів Франції, Німеччини, Італії та Румунії Президент України провів дві важливі телефонні розмови - з Президентом США Джо Байденом та Прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном.

Зокрема, глава Української держави подякував Президенту Сполучених Штатів за лідерську позицію в підтримці нашої країни в протидії агресії з боку російської федерації, у боротьбі за свободу та право самостійно визначати своє майбутнє, а також за послідовну, незмінну підтримку незалежності й територіальної цілісності України. Під час розмови Володимир Зеленський повідомив про останні події на передовій та поінформував про першочергові потреби Збройних Сил для ефективної протидії російській агресії.

«Безпекова підтримка Сполучених Штатів є безпрецедентною. Вона наближає нас до спільної перемоги над російським агресором», - наголосив Президент України й подякував Джо Байдену за лідерство в мобілізації міжнародної безпекової підтримки нашої країни.

Ключовими темами розмови з Борисом Джонсоном стали оборонна підтримка та координація кроків напередодні важливих зустрічей у червні, повідомив В. Зеленський.

Фото зі сторінки в Твіттері Клауса ЙОХАННІСА.