15 червня на черговій сесії Дунайська комісія розпустила Підготовчий комітет Дипломатичної конференції з питань перегляду Конвенції про режим судноплавства на Дунаї, до якого також входила і росія, та створила Підготовчий комітет Дипломатичної конференції щодо режиму навігації на річці Дунай у складі виключно придунайських держав, тобто без російських представників.

Як повідомило МЗС України, після початку широкомасштабного вторгнення рф Дунайська комісія скликала позачергову сесію, на якій засудила дії росії та ухвалила рішення про невизнання повноважень будь-якого представника рф чи його заступників у Комісії до відновлення миру, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Окрім того, представників рф було відстороненої від усіх засідань Комісії і її робочих органів, а громадян росії звільнено з дипломатичних та адміністративно-технічних посад її Секретаріату.

І ось зроблено ще один крок, щоб рф не лише отримала заслужене покарання за свої дії, а й щоб питаннями розвитку судноплавства на Дунаї займалися винятково придунайські країни.

Окрім того, Дунайська комісія скоротила дипломатичну посаду радника в Секретаріаті Дунайської Комісії, яку займав представник росії, і внесла зміни в Правила процедури Комісії та цілу низку її регламентів і внутрішніх положень, згідно з якими тепер жоден громадянин рф не зможе претендувати на отримання дипломатичних чи адміністративно-технічних посад у Секретаріаті цієї однієї з найстаріших у світі міжнародних організацій.