Приїхали, аби продемонструвати в такий спосіб солідарність Європи з Україною, відновити дещо втрачений раніше дух братерства.

По-друге, очільники впливових країн Європи змогли на власні очі побачити наслідки окупації українських міст і зробити для себе додаткові висновки.

Після відвідин Ірпеня Президент Франції Еммануель Макрон заявив: «Увесь світ був свідком військових злочинів, скоєних на території України. Ми продовжуємо мобілізувати зусилля, щоб винні в цих злочинах були притягнуті до відповідальності та покарані відповідно до міжнародного права. Наші експерти знаходяться на передовій, щоб зібрати докази».

По-третє, усі троє лідерів вкотре підкреслили, що підтримуватимуть Україну в її боротьбі з російською агресією, зокрема, і зброєю.

Утім, чи не найважливіше гасло, яке пролунало в Києві, - це те, що всі чотири лідери погодилися надати Україні «зелене світло» на шляху до Європи. «Україна є частиною європейської родини. Разом із своїми партнерами з Німеччини, Італії та Румунії, підтримуючи статус України як безпосереднього кандидата на вступ до Європейського Союзу, ми підтверджуємо це Президенту Зеленському. В найближчі дні, як тільки Європейська комісія визначить рамки для обговорення, ми, 27 держав - членів ЄС, повинні будемо разом прийняти важливі історичні рішення, щоб втілити наші обіцянки. Ми повинні показати Україні рішучий і чіткий вчинок», - заявив Еммануель Макрон.

Крім того, Канцлер Німеччини Олаф Шольц запропонував Президенту України Володимиру Зеленському взяти участь у саміті «Великої сімки».

Під час прес-конференції лідерів стала зрозумілою мета участі в цьому візиті європейських лідерів Президента Румунії Клауса Йоханніса. Саме ця країна має відігравати ключову роль в експорті українського зерна залізничними шляхами та річковим сполученням Дунаєм із подальшим вивозом на світові ринки через румунський порт Констанца. Зі свого боку, голови урядів Німеччини та Італії і Президент Франції пообіцяли підтримку реалізації цих планів. "Щоб уникнути кризи, ми маємо забезпечити транспортування зерна. Росія, на жаль, не йде назустріч. Ми маємо діяти всі разом, всі європейці", - зазначив Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі.

За словами Еманнуеля Макрона, глобальна продовольча криза, яку ми переживаємо, є прямим наслідком війни, що веде росія. «Ми закликаємо росію погодитися на те, щоб Організація Об'єднаних Націй організувала експорт зерна, знявши блокаду українських портів», - закликав Еммануель Макрон.

Окремо «Дойче велле» відзначає, що візит Канцлера ФРН Олафа Шольца до Києва став додатковим знаком потепління в українсько-німецьких відносинах, котрі деякий час перебували в напруженому стані після відмови української влади прийняти Президента ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра в квітні. "Все нормально, ми рухаємося вперед у правильному напрямку, і сьогоднішній візит канцлера до України є дуже важливим", - підтвердив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Він привітав "зрушення позиції Німеччини в питанні кандидатства", назвавши його "переломним моментом". "Це не лише сигнал Україні, це також сигнал усім скептикам в Євросоюзі", - заявив Дмитро Кулеба. За його словами, тепер ніхто в ЄС не зможе розраховувати на скепсис Німеччини з цього питання, а отже, не зможе "заховатися за її спиною".