Усе сталося дуже швидко. Депутати від трьох опозиційних партій у середу внесли в канцелярію парламенту проект рішення про дострокову відставку його голови Ніколи Мінчева, а вже наступного дня, тобто 16 червня, воно було внесено до порядку денного сесійного засідання.

Ініціатори мотивували свою пропозицію тим, що голова парламенту, який був наймолодшим за всіх попередників, «не може впоратися з покладеними на нього обов'язками». Акцент противники партії «Продовжуємо зміни» робили на тому, що спікер начебто прикривав закулісні переговори співзасновника партії і прем'єр-міністра Кирила Петкова з європейськими партнерами, які вимагали від Болгарії знаття вето на переговори ЄС з Північною Македонією.

Під час голосування депутати парламенту більшістю голосів схвалили відставку чинного голови найвищого законодавчого органу країни Ніколи Мінчева. За проголосувало 125 парламентаріїв, проти - 113, утримався лише один - сам Мінчев, який мав право голосу.

Одразу після цих подій у Народних зборах, які транслювалися багатьма каналами в прямому ефірі, на площі біля парламенту почали збиратися люди, котрі підтримують дії уряду і партію «Продовжуємо зміни», що розпочали боротьбу з корупцією та розкраданням бюджетних коштів. Це дозволило владі підвищити мінімальні зарплати і пенсії, збільшити допомогу багатодітним сім'ям. Кілька депутатів, які вимагали відставки спікера Ніколи Мінчева і виступають проти уряду Кирила Петкова, намагалися пояснити протестувальникам свою позицію. Але їх просто не захотіли слухати. В кількох політиків полетіли пляшки та каміння. Як повідомили болгарські ЗМІ, щонайменше п'ять чоловік дістали поранення різного ступеня тяжкості.

Поліцейським, які охороняли підступи до будівлі парламенту, довелося викликати додаткові сили. Лише пізно ввечері правоохоронцям вдалося спочатку відтіснили натовп демонстрантів, котрі, за деякою інформацією, намагалися взяти штурмом парламент, з площі, а потім атакувати нападників шумовими гранатами. Повідомляється про десятки затриманих, яким буде пред'явлено звинувачення у хуліганських діях.

Тимчасовий голова парламенту Мирослав Іванов, котрий був одним із заступників Ніколи Мінчева від партійної фракції «Продовжуємо зміни», повідомив журналістам, що наступного тижня у парламенті розпочнеться процедура обрання нового спікера Народних зборів. Як зазначають ЗМІ, представники більшості, що відсторонила Ніколу Мінчева з посади, висуватимуть свою кандидатуру на цю посаду. Але все залежатиме від депутатів партії «Є такий народ», лідер якої Славі Трифонов заварив кашу з відставкою спікера і уряду. З його діями з розгойдування політичної ситуації в країні не погодилися вже кілька однопартійців, яким почали надходити погрози. Через це уряд виділив їм персональну охорону. ЗМІ зазначають, що під час останнього голосування на обличчях більшості депутатів від партії «Є такий народ» можна було побачити ознаки страху й сильного хвилювання. Один із них, не називаючи імен, повідомив, що їм довелося голосувати не за власними переконаннями, а «за наказом».

Не виключено, що такий наказ вони отримають і під час майбутнього голосування з вотуму довіри уряду. А це призведе до ще одних дострокових парламентських виборів.