Днями відбулася одна з дискусій на тему відбудови України, котру в Берлінському університеті провели провідні німецькі й зарубіжні політики та економісти. Вони вважають, що починати такі обговорення слід якомога раніше.

Під час дискусії наводилися дані, оприлюднені кількома авторитетними дослідженнями: відновлення України після війни, за останніми даними, може тривати впродовж 10 років, а вартість будівельних і реконструкційних робіт може становити 500 млрд євро.

На думку економістів, головну роль у цій сфері має відіграти Європейський Союз. Але, звісно, перш ніж почати працювати над цим, слід концентрувати сили на закінченні війни.

Нині значну кількість регіонів України майже повністю зруйновано: залишки житлових будинків, адміністративних споруд, підірвані мости. І хоча, як зазначив професор університету Берклі Юрій Городниченко, котрий виступав по відеозв'язку, на перший погляд може здатися, ніби таке завдання щодо відбудови практично неможливо виконати, але він нагадав, що подібний досвід роботи є. Це, зокрема, «економічне диво», котре дало змогу Німеччині стати однією з найбільш розвинутих і потужних держав.

Нині, коли триває військове вторгнення росії, політики та економісти світу переймаються питанням: чи в змозі Україна відновлюватися за таким само сценарієм, як це було в ФРН? Відповідь на нього Юрій Городниченко пропонує у доповіді «План реконструкції України», підготовленій разом з командою провідних економістів,. Це - своєрідний план Маршалла саме для цієї країни, повідомляє радіо Deutsche Welle.

Згідно зі здійсненою аналітичною роботою та оцінкою ситуації, щоб повністю відновити всі регіони, слід інвестувати до 500 млрд євро. Утім, експерти зазначають, що поки війна в Україні триває, ця цифра може зростати, й поки що ніхто не береться сказати, до якої позначки. Так само, як і на процес відновлення може знадобитися набагато більше часу, ніж визначили вчені. Але вже те, що цим переймаються фахівці в різних кінцях світу, вселяє надію на кращий розвиток подій.

Берлін.