Про це заявила Президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн. «Комісія рекомендує Раді, по-перше, надати Україні європейську перспективу і по-друге - надати статус кандидата. Звичайно, з розумінням, що країна виконає певний набір подальших важливих реформ", - заявила фон дер Ляєн.

У заяві Єврокомісії йдеться, що Україна загалом просунулася у досягненні стабільності інститутів, які гарантують демократію, верховенство права, права людини і повагу та захист меншин. Також відзначається, що Україна продемонструвала гідну увагу до макроекономічної та фінансової стабільності, потребуючи продовження амбітних структурних економічних реформ. "Ми знаємо, що українці готові померти за європейську перспективу. Ми хочемо, щоб вони жили з нами європейською мрією", - підсумувала Урсула фон дер Ляєн.

Нагадаємо: 28 лютого Президент Володимир Зеленський разом із Головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком та Прем'єр-міністром Денисом Шмигалем підписали спільну заявку на членство України в Європейському Союзі. 1 березня Європейський парламент переважною більшістю голосів затвердив резолюцію, яка рекомендує державам - членам ЄС працювати над наданням Україні статусу кандидата на вступ. Під час неформального саміту ЄС у Версалі в ніч з 10 на 11 березня лідери країн-членів погодилися з тим, що Україна є частиною європейської родини, однак питання стосовно статусу кандидата, на їхню думку, має спочатку опрацювати Єврокомісія. У Єврокомісії, утім, визнали, що після їхньої рекомендації надати України статус кандидата на членство в Європейському Союзі це рішення ще моє ухвалити також саміт лідерів ЄС, який відбудеться вже наступного тижня - 23 червня.

До речі, Єврокомісія рекомендувала надати європейську перспективу та статус кандидата на вступ до Євросоюзу також Молдові. Як повідомляє "Європейська правда", Урсула фон дер Ляєн зазначила, що останнім часом Молдова продемонструвала рішучість до реформ, і цей шлях підтримують громадяни країни.

"Це справді реформістський, антикорупційний європейський курс, вперше за час незалежності. Звісно, попереду ще довгий шлях - її економіка і особливо публічне управління потребують значних покращень. Але за умови, що лідери країни збережуть нинішній курс, ми вважаємо, що країна має потенціал досягти відповідності критеріям", - зазначила вона. Єврокомісар з питань розширення Олівер Варгеї деталізував, що Молдові потрібно довести до завершення реформу публічного управління, покращити управління фінансами і систему держзакупівель.

А ось стан демократії у Грузії, на думку Єврокомісії, не відповідає Копенгагенським критеріям, і держава має втілити зміни для здобуття статусу кандидата на вступ до ЄС. "Рекомендуємо надати європейську перспективу і в майбутньому визначити, наскільки Грузія відповідає вимогам для надання статусу кандидата", - пояснила Урсула фон дер Ляєн.

Утім, підсумуємо: остаточне рішення про статус кандидата на вступ до ЄС для України, Молдови та Грузії ухвалюватимуть лідери країн - членів спільноти під час саміту 23 червня.