Як повідомляє Постійне представництво України при відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві, Верховний комісар детально окреслила широкий спектр порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права в Маріуполі внаслідок російської агресії, масштаб руйнувань, людських жертв та страждань. Також вона торкнулася нинішньої ситуації у місті під окупацією, жителі якого продовжують страждати від нестачі можливостей для забезпечення базових потреб.

Важливим елементом доповіді стало питання щодо долі українських захисників міста, які були захоплені на заводі «Азовсталь» і утримуються рф як військовополонені. Відзначалося, що є свідчення про застосування до них тортур усупереч міжнародному гуманітарному праву, але за відсутності доступу до місць утримання ООН позбавлена можливості перевірити умови поводження з нашими бійцями, йдеться у повідомленні.

У представництві зазначили, що Верховний комісар беззаперечно поклала вину за ситуацію у Маріуполі на російську сторону, в тому числі що стосується резонансних випадків бомбардувань дитячої лікарні та драматичного театру, а також закликала рф вивести свої війська з України.

В інтерактивному діалозі взяли участь майже 60 делегацій держав та неурядові організації. Делегація рф опинилась у повній ізоляції, виявившись єдиною, яка шляхом розповсюдження наративів своєї пропаганди, намагалась звинуватити у ситуації Україну. Учасники діалогу засудили російську агресію та закликали до її припинення, висловили стурбованість наслідками воєнних дій для цивільного населення в Маріуполі та інших регіонах. Також пролунали заклики звільнити захоплених у місті українських військовополонених, наголошувалося на необхідності забезпечити відповідальність рф за злочини.