Про це заявив новий прем'єр-міністр Роберт Голоб. Він вважає, що загорожа виявилася неефективною. Його партія у свою передвиборну програму внесла обіцянку знести її з гуманітарних міркувань - колючий дріт лише травмував тих, хто намагався перейти кордон.

Прем'єр-міністр Словенії заявив, що немає сенсу зводити такі паркани в майбутньому. І зазначив, що бюджетні кошти будуть спрямовуватися на покращення центрів з прийому мігрантів, які продовжують прибувати до країни морем. Роберт Голоб зазначив, що це не стосується біженців з України, які опинилися за кордоном не в пошуках «солодкого життя», а через агресивні дії російських «визволителів». Він наголосив, що урядові структури мають пришвидшити всі процедури з надання статусу біженця українцям, щоб вони одразу отримували тимчасове житло і постійне харчування.

Усім прикордонникам, які перевіряють документи українських біженців, дано вказівку уважно розпитувати, яка допомога з розміщенням, харчуванням та всім іншим потрібна їм. І вони одразу мають організувати проживання українців у спеціально підготовленому пункті тимчасового розміщення.

Уряд Словенії ухвалив нову процедуру надання «тимчасового захисту для вимушених переселенців з України». Вона дуже схожа на процедуру надання притулку. Тимчасовий захист надається терміном на один рік і дає практично ті самі права, що й притулок, але при цьому тимчасовий захист одержати простіше. Громадяни України можуть також подати заяву на надання притулку або отримання довгострокової візи з метою працевлаштування та роботи в Словенії.