Причина громадського збурення — конкурсна комісія обрала на посаду директора-художнього керівника УКРАЇНСЬКОГО ТЕАТРУ людину, котра не володіє українською мовою і не має жодного досвіду роботи у театральній сфері. Сам же підприємець Руслан Паскалов, кандидатуру якого схвалила конкурсна комісія, зізнався, що він навіть ніколи не відвідував театральні вистави...

Театр — комунальне підприємство Черкаської облради. Влітку 2015-го у його приміщенні сталася нищівна пожежа. Шість років артисти змушені були жити «у приймах». Вистави давали у будинках культури, у філармонії.

У цей важкий для колективу період до керівництва театром прийшов Петро Ластівка. Відомий театральний режисер, актор театру і кіно, заслужений діяч мистецтв України, Петро Петрович у цій складній ситуації зміг надихнути акторів на нову творчу хвилю. Сам безмежно відданий театру, Петро Ластівка встигав дбати і про тимчасові приміщення для репетицій, і про розширення репертуару, і про масштабну реконструкцію театру, яка не зупинялася ні на мить й потребувала його особливої уваги.

Минулого року театр знову відчинив свої двері. Актори разом із художнім керівником з особливим піднесенням взялися до роботи. Черкаські глядачі зітхнули з полегшенням: на вистави знову аншлаги, театр живе, розвивається.

Нинішнього року у Петра Ластівки закінчувався контракт. Коли з’явилося оголошення про відбір кандидатур на посаду директора-художнього керівника театру, він без вагань подав свою заяву на участь у конкурсі. Попереду були цікаві задуми та творчі плани. Колектив підтримував свого керівника, адже з ним, досвідченим театральним діячем, у театру з’явилося друге дихання.

...Рішення конкурсної комісії щодо вибору директора приголомшило не лише колектив театру, а й усіх черкащан, які цікавляться мистецьким життям.

Ось як відгукнувся про інцидент Роман Сущенко, перший заступник голови облради: «Те, що сталося, — це ганьба комісії, яка доклала персональних зусиль до цієї скандальної історії, і справжній удар по галузі культури Шевченківського краю. Комісія шістьма голосами «за» обрала Руслана Паскалова... І мене, як і більшу частину громадськості, шокує її вибір. Як члени комісії могли обрати кандидата, який не володіє державною мовою, на посаду директора-художнього керівника театру, що має статус академічного?!»

Згідно з нормою закону, зазначає Роман Сущенко, керівником державного чи комунального закладу культури може бути особа, яка має вищу освіту, стаж роботи у сфері культури не менш як три роки, володіє державною мовою та здатна за своїми діловими й моральними якостями, освітнім і професійним рівнем виконувати відповідні посадові обов’язки. Пан Паскалов народився в Грузії, є громадянином України. У 1995—2000 роках навчався у Тбіліському гуманітарному університеті й має кваліфікацію економіста. Чотири роки очолював будівельне підприємство «Афродіта» у Черкасах, а в 1997—2013 рр. був заступником директора з господарської діяльності Черкаської облфілармонії. Згодом працював як фізична особа, як менеджер фізичної особи — ФОП...

«На мою думку, — наголосив Роман Володимирович, — голосування було упередженим. Мотивація таких дій — особиста помста або корупційний інтерес...»

Роман Сущенко також нагадав, що на Петра Ластівку й раніше тиснули, бо він виявив принциповість під час конфлікту із забудовником, який порушив при реконструкції приміщення театру виконавську дисципліну. Також Ластівка не погоджувався з діями посадовців міської влади й вимагав прибрати торговельні квіткові павільйони з площі перед театром. Словом, директор був незручним для багатьох чиновників.

У мистецькому закладі відбулася зустріч, де обговорили ситуацію, що склалася. Актор театру Олександр Гуменний висловив тверде переконання, що члени комісії були заангажованими. Інакше чому їх вибір припав на підприємця Руслана Паскалова, який не має жодного уявлення про театр. Очевидно тому, що владі потрібна компромісна людина, котра підписуватиме ті документи з реконструкції та обладнання театру, які їй потрібні.

Один із членів комісії, Сергій Воронов, зауважив, що презентація Руслана Паскалова була найслабшою. «Читав написане ламаною українською. Я поставив йому запитання — відповідав російською. Сказав, що у постановках вистав орієнтуватиметься на те, що «сьогодні модно». Навпроти його кандидатури я без вагань поставив мінус. Але як проголосували члени комісії, які представляли творчі спілки? Опустили очі й проголосували «за»! Вони намагаються зробити директором театру людину, яка відверто сказала «я в театр на вистави не ходжу».

Петро Ластівка на зборах нагадав:

— Нам ще потрібно боротися за театр. Адже скільки після ремонтників залишилося браку, недоробок, халтури. То полетіли лічильники води, то вентиляція не працює, щось десь не відповідає ДСТУ... А чиновник мені наказує: «Давай, підписуй!» Я не погоджувався...

Актор Павло Гончаров зауважив, що колектив тільки менше року як почав дихати на повні груди, коли після ремонту повернувся на сцену, прийшли глядачі, бачимо аншлаги. «Хоч у будівлі є ще недоліки, і найістотніший — не працює механізм автоматичної зміни декорацій. Через це у нас, наприклад, не зможуть давати вистави інші театри. Та все одно ми рухаємось уперед, розвиваємось, директор розбудував оркестр... Але результат комісії... Ми шоковані недалекоглядністю влади. Театр повинен потужно протистояти засиллю дешевих смаків, бути носієм класичної культури, зберігати академічність. Бути взірцем мови, справжньої літератури, естетики. Директор, який одночасно і художній керівник, має з молоком матері всотати українське мистецтво, знати специфіку театру, роботу цехів і вміти її узгоджувати».

Об’єднатися та відстоювати театр закликав і режисер Станіслав Садаклієв. Він зауважив, що треба навести юридичну причину, щоб визнати результат комісії недійсним.

Перший заступник голови облради Роман Сущенко пообіцяв підтримку — надіслати листи профільному міністру, провести роботу з депутатським корпусом.

...Війна відклала на невизначений термін переобрання керівника театру. Його функції нині виконує молодий режисер Станіслав Садаклієв.  Петро Ластівка змушений залишити Черкаси. Досвідченого і талановитого режисера із задоволенням прийняв на роботу театр у литовському Шауляї...  

Черкаська область.

Фото вистави театру з відкритих джерел.