В інтерв'ю виданню Euronews Albania він зазначив, що глави делегацій щомісяця зустрічаються у Брюсселі та обговорюють низку конкретних питань. «Обговорюється не лише виконання раніше досягнутих сторонами угод, які не змогли реалізувати з тих чи інших причин. А й актуальні питання, які з часом можуть перетворитися на проблеми. При цьому не припиняється робота над найважливішим документом - угодою про майбутню нормалізацію відносин», - зазначив Мирослав Лайчак.

Косовські й албанські ЗМІ нагадують, що під час недавнього візиту до Приштини канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що для Євросоюзу успіхом у переговорах Белграда і Приштини буде «взаємне визнання» Сербії та Косово.

У Приштині готові до цього. І навіть чекають від ЄС більшого. А саме - відміни візового режиму між ЄС і Приштиною, а також надання Косово статусу країни - кандидата на членство. Про це заявила минулої п'ятниці на Преспанському форумі, що відбувся у північномакедонському місті Охрид, президентка Косово Вьоса Османі. Вона пояснила, що країна заслужила цього, продемонструвавши свою відданість європейським цінностям і підтримку всіх ініціатив ЄС. За її словами, у відповідь на агресію росії в Україні та її можливі плани з розвалу Європейського Союзу ЄС «має продемонструвати єдність і силу, щоб допомогти Україні виграти цю війну... Ми також маємо бути в Європейському Союзі, щоб відчувати себе в безпеці... Ми заслуговуємо бути в Європі, бо підтримуємо всі її ініціативи зі стримування агресора і довели відданість її цінностям».

Як повідомило албанське інформаційне агентство Telegrafi Maqedoni, на Преспанському форумі обговорювали не тільки проблеми збереження стабільності в регіоні Західних Балкан, а й безпідставну агресію росії проти України, яка не становила жодної загрози сусідній країні. Про це свідчить хоча б те, що Україна на початок вторгнення росії не мала необхідної кількості зброї: а ні наступальної, а ні для захисту своїх міст. Зараз же ситуація потроху змінюється. І героїчні бійці ЗСУ успішно протистоять російській навалі, не дозволяючи оркам наближатися до кордонів ЄС.