Румунське видання Jurnalul повідомило, що одним із результатів поїздки президента країни Клауса Йоханніса до Києва, переговорів із колегою Володимиром Зеленським стало його глибоке переосмислення того, що він побачив у столиці України і майже стертому російськими варварами з лиця землі Ірпіні. Повернувшись на батьківщину президент заявив, що офіційний Бухарест має намір «активно лобіювати» інтереси України та захищати їх у всіх структурах Європейського Союзу. Він зазначив, що офіційний Київ був і залишається потенційним союзником Румунії, яка «виконуватиме взяті на себе союзницькі зобов'язання» щодо сусідньої країни.

«Після кількох місяців напруженого діалогу та координації дій мені дуже приємно вітати рішення Єврокомісії щодо надання Україні статусу країни -кандидата в ЄС. Надалі ми зробимо все можливе, щоб українці стали частиною європейської сім'ї», - цитує заяву Клауса Йоханніса Jurnalul.

Румунське телебачення зазначає, що поїздка президента Клауса Йоханніса до Києва дозволила йому визначити рівень доцільності ведення переговорів між Києвом та Москвою на даному етапі розвитку подій, а також виробити нові шляхи економічної та політичної підтримки української влади і глави держави Володимира Зеленського з боку Євросоюзу. Ось чому офіційний Бухарест обстоюватиме інтереси України на всіх міжнародних майданчиках. З цього витікає також намагання стримувати в майбутньому тих міжнародних політиків, які пропонують Зеленському піти на поступки росії, щоб зберегти для путіна реноме переможця.