Інтерконектор включений до числа об'єктів, що становлять спільний інтерес для Єврокомісії, яка схвалила його співфінансування у розмірі 84 мільйони євро.

Пробне прокачування природного газу відбулося у неділю, 19 червня. Спеціалісти не виявили витоку сировини з газопроводу і дали попереднє добро на його експлуатацію. До кінця червня по інтерконектору Комотіні - Стара Загора Болгарії буде поставлено пробну кількість природного газу. А вже з 1 липня розпочнуться постачання в обсягах, узгоджених Болгарією з Азербайджаном.

Болгарські ЗМІ зазначають, що запуск інтерконектора з Комотіні, а згодом і початок отримання газу з термінала біля грецького Александруполіса дозволить Болгарії та країнам регіону (Сербії, Румунії і Молдови) отримувати природний газ Південним газовим коридором.

До речі, Болгарія є акціонером з часткою 20 відсотків капіталу в терміналі зрідженого газу під Александруполісом, який поки ще будується. Відрізок трубопроводу IGB буде підключено до цього термінала плавучої станції зберігання та регазифікації зрідженого газу. Початкова потужність газопроводу становитиме три мільярди кубометрів газу на рік із потенціалом розширення до п'яти мільярдів.

ЗМІ нагадали, що це дало підстави прем'єр-міністру Болгарії Кирилу Петкову заявити: «Економічний шантаж Кремля проти моєї країни та Євросоюзу не матиме успіху».