Високогірні угіддя національного природного парку "Синевир" - домівка для багатьох представників флори і фауни. Тому, аби зберігати все це різноманіття, для відвідувачів парку діє особливий режим перебування.

"Необхідність введення обмежень щодо здійснення окремих видів діяльності, у тому числі заборона пересуватися на транспортних засобах на окремих ділянках природно-заповідного фонду, є імперативною вимогою природоохоронного законодавства, - констатує директор установи, депутат облради Микола Дербак. - Усе просто: відпочинок на природі не має шкодити довкіллю. Природа, як і людина, жива та вимагає до себе поваги".

Але ж стрімкий, нерегульований і досить нахабний розвиток нових видів туризму, таких як джипінг, згубно впливає на навколишнє природне середовище, не кажучи вже про грубе порушення екологічного законодавства.

Любителі екстремальної їзди не оминули й цю гірську місцевість: побачити і почути відчайдух, котрі нахабно роз'їжджають по цих лісах, полях, полонинах і високогір'ях - не рідкість.

Витоптані трави і луки, пошкоджена рослинність і ґрунти, розриті і понівечені дороги, якими вже не вдасться пройти, налякані тварини - наслідки їхньої діяльності.

А про рев і гул моторів годі й говорити. У той час, коли місцеві органи влади у своїх населених пунктах заборонили рух колісних транспортних засобів без глушників, місцеві "гонщики" вподобали собі територію парку і попри наявну заборону їздять, де їм заманеться, та заради розваги влаштовують мотокрос.

Шкода, кажуть фахівці "Синевира", спричинена природі такими витівками, не залишається безслідною. На деяких лісових ділянках парку після дрифтування на мотоциклах та джипах утворюються яри, які унеможливлюють подальший рух ані пішоходів, ані транспорту ,і як наслідок, такі дії провокують зсуви та селеві потоки.

Аби дотримувалися вимоги природоохоронного режиму, на території НПП "Синевир" посилено заходи щодо контролю за пересуванням відвідувачів на дорогах і стежках, а також заповідній території. За наказом директора НПП "Синевир" Миколи Дербака на всіх в'їздах на охоронювану територію встановлюються обмежувальні знаки та шлагбауми, а інспектори служби охорони нестимуть чергування. Так, зокрема, на окремих ділянках доріг кожного з восьми природоохоронних науково-дослідних відділень буде заборонено рух на мотоциклах, квадроциклах, джипах тощо.

НПП "Синевир" попереджає громадськість, що для боротьби з порушниками режиму природно-заповідного фонду буде встановлено фотопастки. Стосовно осіб, які нехтуватимуть екологічним законодавством, складатимуться протоколи про адміністративне правопорушення, а справи буде скеровано до суду. Окрім штрафу, винуватці будуть змушені оплатити збитки, завдані природі. У випадках завдання значної шкоди природі, знищення червонокнижних екземплярів флори, пошкодження дорожнього покриття парку транспортні засоби, виявлені на місці порушення, як знаряддя злочину, будуть вилучатися правоохоронними органами до розгляду питання у судовому порядку. А суд, вважають синевирські природоохоронці, пристане в такому випадку, на бік збереження флори і фауни Карпат.

Закарпаття: Ужгород.

Фото прес-служби НПП "Синевир".