А також про нову посаду, яку вона невдовзі обійматиме, повідомила прес-секретар 67-річної Меркель.

Одразу після добровільної відставки та багаторічного служіння Німеччині на найвищій посаді Ангела Меркель заявила, що хоче багато читати та мандрувати. Але з того дня минуло лише сім місяців, а екс-глава німецького уряду вже влаштовується на іншу роботу. І хоч вона нині насолоджується перебуванням у США, де відвідує музеї, виставки та визначні місця країни, зустрічається з американськими політиками, зокрема з колишнім президентом Бараком Обамою, проте процес її працевлаштування уже запущений.

Стало відомо, якою саме роботою бажає займатися Меркель: вона має намір очолити журі португальської премії імені Гюльбенкяна у галузі людства. Найімовірніше, це станеться восени - у поєднанні з її участю у церемонії нагороди лауреатів цієї премії.

Меркель поінформувала федеральний уряд про намір обійняти нову посаду. А у виданні "Федеральна газета" вже оприлюднено рішення Кабінету, згідно з яким уряд Німеччини не заперечує проти того, щоб Меркель взялася виконувати цю функцію.

Фонд португальської премії імені Гюльбенкяна в галузі людства започатковано у Португалії 1956 року. Засновник - вірменський нафтовий магнат і колекціонер творів мистецтва Калуст Гюльбенкян. Він стверджує, що метою фонду є поліпшення якості життя людей засобами мистецтва, благодійності, науки та освіти.

Цікаво, що у 2020 році Фонд Гюльбенкяна започаткував премію за гуманність. Тоді її першою номінанткою стала шведська активістка Грета Тумберг, котра й отримала нагороду - 1 млн євро. Тумберг відзначена за її боротьбу з глобальним потеплінням і погіршенням стану довкілля.

Берлін.