Зарубіжні дипломати побували на площі Перемоги, куди 14 липня влучили три російські ракети «Калібр». Разом з керівниками обласної і міської влади поклали квіти, у скорботі схилили голови, стали на коліна у пам’ять про 24 загиблих вінничан.

Поважні гості переконалися, що на площі і поруч відсутні військові об’єкти. Будинок офіцерів давно використовується цивільними. У нього навіть назва інша — Центр культури та дозвілля. Тут працювали дитячі гуртки, клуби за інтересами, діяла студія звукозапису. У концертній залі, найбільшій у місті, виступали художні колективи і виконавці.

Будівлю зруйновано вдруге в історії: у роки Другої світової на неї скинули бомбу гітлерівські льотчики, тепер вдарили ракетами рашисти. Повністю знищено приміщення діагностичної клініки «Нейромед». Зруйновано Будинок побуту «Ювілейний», нині у цій 9-поверховій споруді офісні приміщення.

Міський голова Сергій Моргунов повідомив про пошкодження 855 квартир у сусідніх будинках, спалено 40 автомобілів на стоянці. У деяких з них заживо згоріли люди, як і в клініці «Нейромед» та пункті обміну валют одного з банків. Загалом пошкоджено вісім об’єктів соціальної інфраструктури, зокрема, два дитячі садки, школу, поліклініку, пологовий будинок.

Площа Перемоги є людним місцем, її перетинає низка міських вулиць, тут розташовані зупинки усіх видів міського транспорту. Поруч — цивільні об’єкти: швейна фабрика «Володарка», педагогічний університет імені Коцюбинського, міський пологовий будинок, будівля міського РАЦСу. «Трохи далі — Центральний ринок і залізничний вокзал, — додав пан Моргунов. — Нема тут військових об’єктів. Це був спрямований удар по цивільних мешканцях міста, по цивільній інфраструктурі».

Керівник міської громади назвав напад на місто терористичним актом. На його думку, такі дії росії мають бути засуджені світовою спільнотою, а винні у трагедії мають неодмінно понести покарання.

Під час спілкування з керівниками обласної та міської влади дипломати почули про те, як вінницькі лікарі, які перебували у відпустках чи мали вихідні, дізнавшись про трагедію, поспішили на свої робочі місця.

Понад 200 травмованих звернулися того дня по допомогу до медзакладів, 61 особа продовжує лікування, четверо з важкими опіками доправлено у лікарню Львова.

«Це не тільки терористичний акт, це воєнний злочин — атакувати мирне населення, — зазначив Посол Швейцарії в Україні Клод Вільд. — Маємо допомогти вам відбудувати зруйновані об’єкти, житло. Знаю, що ці роботи вже розпочалися, просимо надати інформацію про потреби, і ми зможемо прискорити процес відбудови».

Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен назвав обстріл населеного пункту терористичною атакою проти цивільного населення, що не має жодного виправдання: «Після того як це сталося, ми вирішили приїхати до вашого міста, щоб підтримати людей, висловити свої співчуття вінничанам».

Дипломати запевнили владу Вінниці й області у підтримці ліквідації наслідків терористичного акту. Кожен з присутніх особисто висловив щирі слова співчуття рідним загиблих. Європейців шокувало вбивство дітей. Дехто з них говорив про це, ледве стримуючи сльози.

Вінниця.