Зоопарк приймає до себе екзотичних тварин.

Від самого початку війни Миколаївський зоопарк приймає тварин від миколаївців, які змушені виїхати з міста. Трапляються й екзотичні види. Тварини спочатку перебувають на карантині. Про це suspilne.media розповів директор миколаївського зоопарку Володимир Топчий.

"Ми одразу відгукнулися на прохання. Єдині, кого ми не беремо, - це кішок та собак, бо нам немає де тримати. Кішок у нас і так вистачає на території зоопарку, це наші щуролови, а собак немає де тримати. Усіляких плазунів (як то хамелеони, ящірки, змії), а також птахів, хом'ячків, шиншил, куниць, тхорів - цих приймаємо. Дорослі віддають, діти плачуть: "Ми приїдемо, ми заберемо". Кажу: "Звісно, приїдете, заберете", - розповів Володимир Топчий.

За словами лікарки-ветеринарки Анни Гончарової, собак і котів легше вивезти із собою за кордон, бо необхідні щеплення цих тварин наші земляки звикли робити і отримувати відповідні документи. "З птахами все набагато складніше. Потрібно робити довготривалі дослідження, оформлення документів. Це не дуже в нас прийнято - вакцинувати домашніх птахів. Тому здебільшого птахів приносять люди до зоопарку", - сказала Анна Гончарова.

У червні з села Посад-Покровське, що поруч з лінією фронту привезли двох поні. Потім прийшла господиня цих поні, там трагедія сталася. Був сильно поранений господар, він зараз у лікарні. Жінка каже, що поки що не може забрати тварин, бо будинок розбомблено. Тепер поні з прифронтової зони живуть у Миколаївському зоопарку. Поки що на карантині.

Двох орланів привезли волонтери разом зі співробітниками поліції.

"Жіночка в Миколаєві раптом почула незвичні звуки з сусідньої будівлі. Викликала поліцію, вони зайшли до будівлі та виламали двері. Знайшли напівзруйнований сарай: вибиті двері, вікна, шибки, мертвий собака на підлозі (можливо, як їжу залишили цим птахам). Забрали двох орланів, привезли до нас", - розповіла Анна Гончарова.

А кілька днів тому миколаївці привезли для порятунку чайку. "Чайка в слабкому стані. Це молода пташка, цього року. У неї лапи ще не забарвились. Вид називається Мартин звичайний. Вона в жировому нальоті, скоріш за все потрапила під якийсь мазут або машинне мастило, або щось невідомого походження. Вкрилася жирною плівкою. Цю пташку треба відмити мийними засобами", - прокоментувала ветеринарка.

Серед екзотичних тварин, яких передали зоопарку містяни, є хамелеони та інші рептилії. Вони перебувають поруч з давніми мешканцями тераріуму. Побачити їх усіх миколаївці та гості міста можуть щосуботи і щонеділі. З кінця червня зоопарк знов відкрився для відвідувачів у вихідні.

Миколаїв.

Поні родом з Посад-Покровського.

Фото https://suspilne.media