Уряд очікує на голосування у Верховній Раді за законопроект, який має суттєво прискорити приватизацію державного майна та державних підприємств. «Це пришвидшення малої приватизації та усунення зайвих бюрократичних норм. Це нові можливості для бізнесу — купити об’єкт і вдихнути в нього нове життя, особливо під час релокації», — наголосив голова уряду Денис Шмигаль (на знімку).

Тим часом у Мінекономіки переконані, що важливим інструментом подолання дефіциту робочих місць є створення індустріальних парків. Понад те, Кабмін уже ухвалив рішення про внесення до реєстру індустріальних парків двох об’єктів у Чернівецькій області — «Хотин Invest» та «Енергія Буковини». Підприємства, що розміщуватимуться в межах парків, проводитимуть діяльність у таких сферах, як легка, харчова промисловість, машинобудування, металообробка, виробництво будівельних матеріалів. У межах цих промислових майданчиків бізнес матиме доступ до необхідної інфраструктури (енерго-, водо- та газопостачання), логістики і трудових ресурсів.

Крім того, напередодні Президент України підписав два закони, які передбачають додаткові пільги для резидентів індустріальних парків:

— звільнення від імпортного ПДВ і мита при імпорті нового обладнання,

— звільнення від податку на прибуток на 10 років у разі ведення діяльності в межах ІП,

— пільгові ставки податку на нерухомість і плати за землю від місцевої влади.

Такі умови стимулюватимуть створення нового бізнесу, а також сприятимуть релокації підприємств із зони активних бойових дій на території індустріальних парків.

Крім того, створення таких об’єктів є одним з важливих інструментів подолання дефіциту робочих місць. Так, один гектар території парку може забезпечити 50 українців роботою, а один середній індустріальний парк створить майже одну тисячу нових робочих місць.

Що ж до детінізації ринку праці, то це питання обговорили минулого тижня на спільній нараді виконувачка обов’язків голови Державної податкової служби Тетяна Кірієнко та голова Державної служби з питань праці Ігор Дегнера за участі керівництва територіальних органів обох служб.

Учасники розглянули проблемні питання, що виникають при реалізації матеріалів фактичних перевірок ДПС, під час яких виявляються факти неоформлення трудових відносин з найманими працівниками.

Також було узгоджено механізми взаємодії ДПС та Держ-праці щодо проведення превентивної роботи, в тому числі під час інформаційної кампанії «Виходь на світло» зі зниження рівня неофіційного працевлаштування та проведення моніторингу стану незадекларованої праці у суб’єктів господарювання.

ДПС та Держпраці домовилися забезпечити дієву комунікацію територіальних органів, спрямовану на детінізацію ринку праці та вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин з найманими працівниками.

Тим часом стало відомо, що уряд виплатив роботодавцям, які наймали працівників із числа внутрішньо переміщених осіб, 37 млн грн.

Фото з Урядового порталу.