Світлина на згадку.

У заході взяли участь авторитетні, заслужені та знані краяни.

Пленум розпочали з виконання Державного гімну України. У виступі голови ради Іллі Гулянича насамперед з глибоким сумом і великим жалем констатувалося, що цю круглу дату доводиться відзначати під час неспровокованої загарбницької війни росії проти Української держави і українського народу. Ветерани гаряче підтримують героїчну боротьбу ЗСУ проти російського окупанта. Вони, палкі патріоти Закарпаття і України, боляче сприймають цю агресію і вносять свій посильний вклад у якнайшвидшу перемогу над знахабнілим ворогом.

Відзначалося, що ці люди — з неоціненним багажем життєвого досвіду, особливо учасники воєн, і в цей непростий час беруть активну участь у військо-патріотичному вихованні населення. І насамперед — молоді. Ветеранська спільнота — велика суспільна сила!

До її складу входять 17 міськрайонних структур, 446 первинних об’єднань, які охоплюють майже всі міста, селища і села краю.

У структурі у час воєнного стану діють ветеранські та молодіжні волонтери. Їх у області понад 5 тисяч осіб, у тому числі — 3200 молодіжних, які опікуються майже шістьма сотнями самотніх, лежачих ветеранів, пенсіонерів, надають їм допомогу в побуті, забезпечують продуктами, здійснюють оплату житлово-комунальних послуг та придбання ліків.

Ілля Гулянич від імені багатотисячної армії ветеранів усіх категорій краю щиро привітав учасників зібрання із 35-річчям заснування та діяльності найбільш масової, найбільш авторитетної і активної громадської організації України.

За цей період багато активних і заслужених ветеранів воєн, дітей війни, ветеранів праці, керівників обласної, міських, районних, первинних ветеранських організацій відійшли у вічність. Окрім того, майже щоденно у війні з російським агресором гинуть героїчні захисники України та мирні громадяни. Їх пам’ять вшанували хвилиною мовчання.

35 років тому у лютому 1987-го відбулася установча обласна конференція, яка стала завершальним етапом формування ветеранських організацій області.

ФАКТ

На обліку в організації — понад 171 тисяча осіб. У тому числі 8 тисяч учасників бойових дій, 3106 ветеранів Збройних Сил України, 154 795 ветеранів праці та громадян поважного віку, 34 750 дітей війни.

Порівняно з першими роками значно змінилися форми роботи ветеранських осередків, але мета діяльності незмінна — всебічний захист законних прав, соціальних, економічних, вікових інтересів ветеранів воєн, праці, дітей війни, ветеранів військових служб, інших силових структур, пенсіонерів, людей похилого віку.

Після початку повномасштабної війни росії проти України волонтери всіляко допомагають постраждалим від агресії громадянам, переселенцям та військовим. З цією метою налагоджують зв’язки з гуманітарними штабами, місцевими органами влади, депутатами різних рівнів, бізнесменами. Разом із небайдужими людьми збирають та передають гуманітарну допомогу тим, хто цього найбільше потребує.

Зокрема, активно проявила себе Чопська міська організація ветеранів (голова Катерина Вересюк). У кінці лютого створили штаб волонтерської діяльності. Більшість ветеранів безплатно запропонували свої домівки для тимчасового проживання переселенців. Катерина Вересюк надавала своє житло для 36 осіб протягом двох місяців. Волонтери Богданна Кашуба, Валентина Вечоринська, Марія Алексєєнко, Галина Захарчук, Оксана Фелдій, Катерина Кушнір, Лариса Іштовка, Марія Бурак, Магдалина Коваль, Любов Макар та інші надали свої домівки для постраждалих людей. Ветерани-волонтери активно займались сортуванням гуманітарної допомоги, плели маскувальні сітки. За власні кошти сім’я Вересюк протягом трьох тижнів з початку війни організувала гаряче харчування відрядженим у Чоп солдатам строкової служби.

Окрім того, ветерани зібрали понад 30 тис. гривень власних коштів. Насамперед 10 тис. гривень відправлено для потреб 128-ї Закарпатської гірсько-штурмової бригади. Закупили продукти та засоби гігієни, які були передані захисникам на передову. Також було закуплено дизельне паливо для вантажних автобусів, які доставили гуманітарну допомогу в місто Конотоп Сумської області.
Велику роботу проводить також голова Мукачівської районної ветеранської організації Іван Качур.

Інші осередки спільно з органами влади теж постійно приділяють велику увагу вихованню молоді на бойових і трудових традиціях старшого покоління. Системно проводяться заходи з нагоди Дня Незалежності України, Дня Конституції, Дня ветерана та громадян поважного віку, Дня примирення... Спільно з обласним департаментом освіти використовують у військово-патріотичному вихованні молоді понад 190 музеїв, кімнат, кутків бойової та трудової слави.

Нині як ніколи важливе місце у ветеранській роботі посідає підготовка молоді до служби в лавах Збройних Сил України. Цими днями виповнилося 100 років з дня створення найстарішого військового з’єднання нашої держави — 128-ї гірсько-штурмової Закарпатської бригади. Цей підрозділ з перших днів війни росії проти Української держави і українського народу героїчно став на захист нашої країни. Чимало воїнів поклали життя за незалежність України, сотні бійців нагороджені орденами та медалями, майже півтора десятка військовослужбовців стали Героями України.

Ветерани села Ракошина Мукачівського району (зліва направо): народний депутат України першого скликання Дмитро Кельман, Марія Боднар, Олена Ковач і Михайло Ремета — колишній гендиректор обласного об’єднання «Сільгоспхімія».

Ветеранські організації накопичили певний досвід співпраці з департаментом охорони здоров’я та лікарнями області щодо поліпшення медичного обслуговування ветеранів війни, праці, людей поважного віку, забезпечення їх медикаментами, здійснення зубопротезування. В міськрайонних лікарнях для ветеранів війни відведені окремі палати. Поновив роботу обласний госпіталь для ветеранів та інвалідів війни, який деякі керівники планували ліквідувати чи об’єднати з іншими медзакладами.

Налагоджено добру співпрацю з Товариствами Червоного Хреста України, з органами соціального захисту населення. Соціальні працівники тісно співпрацюють з волонтерами. Вони здійснюють обстеження житлово-побутових умов ветеранів воєн, пенсіонерів, самотніх лежачих хворих громадян поважного віку, надають пропозиції місцевим органам влади щодо вирішення запитів, проблем та надання їм матеріальної допомоги.

Актуальним на сьогодні є і питання консолідації ветеранського руху в Україні та на місцях. Зокрема торік у грудні зареєстрована в Києві громадська спілка «Всеукраїнська Федерація учасників бойових дій, ветеранів війни та військової служби». В цю організацію об’єднались уже 5 організацій, у тому числі і закарпатська.

На завершення Ілля Гулянич (на знімку) привітав учасників пленуму з історичним кроком України — набуттям статусу кандидата до вступу в Євросоюз. Ветерани вірять, що Україна переможе агресора і в недалекому майбутньому стане рівним партнером для 27 країн ЄС.

Від імені всіх присутніх доповідач висловив вдячність депутатові обласної ради Георгію Горвату, голові Мукачівської райвійськадміністрації, теж депутатові облради Едгару Токарю, його заступнику Андрію Данканичу за підтримку у проведенні пленуму і матеріальну допомогу та прихильність до ветеранів.

Також ухвалено звернення учасників ювілейного пленуму до молоді. У ньому, зокрема, сказано: «Нам, ветеранам, вашим дідам і прадідам, випала непроста доля, але ми з честю долали всі перепони, витримали всі випробування! Досить назвати лише один красномовний факт: Друга світова війна двічі пройшла Україною... Ми, ветерани, її визволили і повністю зруйновану за короткий час відбудували так, що Україна стала однією з найбільш розвинутих країн. Сьогодні, на жаль, росія веде проти України неспровоковану широкомасштабну загарбницьку війну. Це у Європі ХХІ століття прикро усвідомлювати. Ця війна росіянами ведеться з кричущими порушеннями всіх міжнародних і людських норм. Та наші героїчні Збройні Сили дають гідну відсіч агресору — в тому числі і воїни 128-ї Закарпатської гірсько-штурмової бригади. У її лавах воюють за Незалежність нашої держави півтора десятка Героїв України, а сотні звитяжців нагороджені орденами і медалями за мужність та хоробрість, виявлені в боях із загарбником. Ми, ветерани, звертаємося до вас, наші юні друзі! Ви — наша зміна, продовжувачі величного минулого нашого народу. Тож будьте гідними послідовниками старшого покоління патріотів! Готуйте себе до захисту Вітчизни, надавайте всебічну підтримку українській армії, вступайте в лави волонтерів! Будьте непримиренними до фальсифікації нашої історії, до тих, хто втратив честь і совість, обливає брудом подвиг нашого народу і Збройних Сил! Бережіть завойований нами найцінніший дар цивілізованого людства — мир! Разом переможемо!
Слава Україні! Героям слава!»

Насамкінець відбулося урочисте нагородження найбільш активних членів ветеранських організацій.

Ужгород.

Фото автора.