Один заклад - Снігурівський професійний ліцей - поки що на тимчасово окупованій території. Тож наразі навчання там під питанням, повідомляє https://suspilne.media.

Заступниця директора департаменту освіти і науки Миколаївської обласної військової адміністрації Людмила Комісарова розповіла, що попри воєнний стан на Миколаївщині відбувається вступна кампанія, яка розпочалася 1 липня і триватиме до 31 серпня. Міністерство освіти і науки уже повідомило про те, що донабір на вільні місця триватиме до 1 листопада для тих, хто не встигне подати документи до 1 вересня.

"Професійна освіта - це така специфічна ланка, де не може бути лише дистанційної форми. Якщо дистанційно ми можемо навчити бухгалтера, айтівця, то кухаря чи зварювальника на відстані підготувати неможливо. Тому тут покладається велика відповідальність на керівників закладів", - каже Людмила Комісарова.

Керівник одного із закладів професійно-технічної освіти розповів, що цього навчального року планують суттєво підвищити рівень викладання під час дистанційного навчання, використовуючи прикладні програми-симулятори, онлайн-тренажери, відеоконтент.

"Навчальний рік розпочинається з 1 вересня за дистанційною формою. Внесені зміни до освітніх програм з метою відпрацювання спочатку професійно-теоретичної та загальноосвітньої підготовки. Плануємо в листопаді-грудні перейти на змішану форму, з метою відпрацювання професійно-практичної підготовки. Усе залежить від ситуації в Миколаєві", - розповів керівник закладу.

На Миколаївщині, як і в інших регіонах, є затверджене регіональне замовлення, яке погоджено обласною адміністрацією. Цього року область планувала отримати 5 035 першокурсників у закладах професійно-технічної освіти. На сьогодні регіональне замовлення виконано більш як 50%.

За словами Людмили Комісарової, подано 2 377 заяв, це вже потенційні учні закладів професійно-технічної освіти. У 2021 році ця цифра сягала більш як 3000.

"Є таке своєрідне гасло професійно-технічних закладів освіти: здобуття професійної освіти упродовж життя. Головна мета для нас - це навчити людей вчитися, щоб вони були мобільними, адаптованими до ринку праці", - зазначила чиновниця.

Директорка навчально-методичного центру Наталя Шаповалова розповіла, що протягом четвертого кварталу 2021-го та семи місяців 2022 року затверджено 32 державні освітні стандарти з робітничих професій, які мають упроваджуватися в освітній процес з 1 вересня. "Ці стандарти відрізняються від попередніх тим, що передбачають підготовку майбутніх кваліфікованих робітників, орієнтовану на результати навчання, яких має досягти випускник закладу", - зазначила вона.

З початку нового 2022-2023 навчального року заклади професійної (професійно-технічної) освіти Миколаївської області надаватимуть освітні послуги за новими стандартами з чотирьох професій: "Кухар", "Стропальник", "Електромонтажник з освітлення та освітлювальних мереж", "Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення". Наразі заклади працюють над розробленням освітніх програм та робочих навчальних планів.

Миколаївська область.

Фото: УНІАН.