Попередньо відома й дата проведення такого «волевиявлення» — в неділю 11 вересня, що припадає на так званий єдиний день голосування в росії.

Ворога аніскільки не засмучує аморальність таких зазіхань, які мають вигляд неприкритого шантажу. Спочатку рашисти зруйнували наші міста і села, а тепер примушують луганчан, що стали безхатченками, за їжу та копійчані подачки у вигляді проднаборів, води і будматеріалів іти на так званий «референдум», знищуючи в поневоленій людині залишки чогось людського... «Ми вам допоможемо задовольнити первинні потреби, а ви йдете на «референдум». Якщо ні — помирайте, і без вас результат намалюємо», — відверто кажуть загарбники.

Дивує скороспілість, з якою російські терористи намагаються примусити луганчан до «виборів без вибору». Минуло лише кілька тижнів, як рашисти захопили, застосовуючи тактику випаленої землі, найбільші промислові центри Луганщини, перетворивши їх на суцільні руїни. Але замість того, щоб подбати про відновлення зруйнованих населених пунктів і налагодження в них більш-менш пристойного життя (чого робити, зрештою, й не збиралися), змушують постраждалих від бойових дій мешканців до «одобрямсу» щодо скоєних загарбниками воєнних злочинів та неприкритої військової агресії рф.

Усе це відбувається на тлі гуманітарної катастрофи, що сталася після приходу «асвабадітєлєй» у найбільш зруйнованих ними містах Луганщини — Лисичанську, Сєвєродонецьку, Попасній, Кремінній, Рубіжному, Гірському,

Золотому та селах і селищах цих громад. 90 відсотків мешканців із цієї частини регіону змушені були евакуюватися. Чимало людей із тих, що залишилися, продовжують жити у підвалах та бомбосховищах, адже їхні домівки ворог перетворив на згарища. Їжі в людей немає, робота й будь-яка зайнятість також відсутні.

За таких ось умов окупанти та їхні прислужники з місцевих активізували на Луганщині «агітаційно-роз’яснювальну складову» з підготовки до псевдореферендуму про входження регіону до складу рф. Окупаційна влада та колаборантська «громадськість» під виглядом надання продуктів харчування або будівельних матеріалів організовують зустрічі з населенням захоплених територій області.

Коментуючи наявну на окупованих територіях ситуацію, начальник переміщеної Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай зазначив: «Окупанти та їхні поплічники під різними приводами виманюють у жителів їхні персональні дані й закликають іти на так званий референдум. Відтак вони змушують людей обмінювати волю та своє українське громадянство на їжу, питну воду та OSB-плити. Отже, спочатку сотні тисяч людей звільнили від усього, що притаманне людській гідності, зробили цих людей безхатченками, а тепер примушують їх з’явитися на псевдореферендум».

Тим часом підготовка окупантів до псевдореферендуму триває семимильними кроками: російські зайди за допомогою окремих місцевих шарикових, готових за посаду «управдома» або «коменданта» на співучасть у будь-якому злочині, вже складають реєстри приміщень, де проведуть вибори без вибору. Ляльководи подекуди вже визначилися й із місцями проведення фейкових «дійств» та активно агітують населення до участі в фальшивих постановках.

Аби зубожілі люди створювали для роспропагандистів картинку нібито «вільного волевиявлення», лукаві режисери вже добряче запустили в роботу й засоби «агітпропу». Окрім завчасно «вкинутих» довірливим людям продпайків, лунають обіцянки хорошого життя з екрану пересувного телевізора, який цілий день промиває мізки населенню в окупованих містах.

У кожному населеному пункті вже з’явилися й брехливі пропагандистські газети-вісники, які мають змусити мешканців прийти і віддати голос. Хоча кому той голос, за великим рахунком, потрібен, коли все заздалегідь вирішено наперед, і навіть «потрібний процент» у 70 відсотків уже намальований!

Ну а те, що терористи відверто нехтують справж-ньою думкою людей, яких прийшли нібито «визволяти» починаючи з 24 лютого 2022 року, видно хоча б з їхньої реакції на всі ті маніфестації, що проводилися раніше.

Загарбникам все одно, що насправді думають і що відчувають мешканці окупованих громад, аби не заважали свавіллю! Адже одразу після вторгнення, коли рашисти за лічені дні зайшли на величезну територію Луганщини, чимало людей у Білокуракинській, Старобільській, Сватівській, Новопсковській та інших громадах на знак протесту проти окупації вийшли на вулиці з українськими державними прапорами та патріотичними гаслами.

Проведенням цих акцій громадяни намагалися спростувати різного роду хибні твердження, що Луганщина, мовляв, є «проросійською». Але росіяни відповіли на виступи мирних жителів обстрілами з автоматів, завдавши кільком людям вогнепальних поранень.

Були й факти того, коли росіяни щоразу привозили до загарбаних ними населених пунктів по 10—15 невідомих осіб (аж ніяк не місцевих), які починали перед камерами роспропагандистів «вітати» війська рф та «дякувати» їм за так зване «визволення» від української влади. Відтак немає сумніву, що зайди і надалі легко сфальшують будь-яку телевізійну «картинку».

Варто зауважити про ще один вияв агресивної експансії ворога — при-
скорену «паспортизацію» росіянами мешканців окупованих територій Донеччини та Луганщини. З 1 липня 2022 року росія, зокрема, зменшила термін оформлення російського паспорта, і тепер він становитиме не більш як пять робочих днів, незалежно від того, заява подана за місцем проживання чи за місцем перебування. Згідно з іншим рішенням уряду рф № 1143 від 25.06.2022, жителі окупованих територій можуть обміняти водійське посвідчення на російське без складання іспиту. Такі зміни пов’язані з активною примусовою паспортизацією громадян України на загарбаних ворогом територіях.

З тимчасово окупованих територій постійно надходять повідомлення про те, що підконтрольні кремлю «адміністрації» погрозами змушують людей отримувати паспорти так званих «днр» та «лнр» і країни-агресора. Видача російських паспортів на тимчасово окупованих територіях робить українців заручниками країни-агресора, яка в такий спосіб змушуватиме їх брати участь ще й у бойових діях проти нашої держави».

Нагадаємо, що насильницька паспортизація є незаконною та не визнається в Україні та світі, оскільки суперечить принципам та нормам міжнародного права і є прямим порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

Луганська область.

Фото з сайту https://tyzhden.ua