Першою змінила назву вулиця Московська. Депутати міської ради ухвалили перейменувати її на Маріупольську. Наразі у місті на перейменування очікують десятки топонімів. Про це https://suspilne.media розповів начальник управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради Юрій Любаров.

Він повідомив, що для забезпечення законної процедури перейменування вулиць у Миколаєві необхідно затвердити новий склад топонімічної комісії.

"Новий склад створює міська рада, затверджує склад. І саме перед війною вже був підготовлений проект нового рішення, був новий склад топонімічної комісії. Але, на жаль, не дійшов час до цього рішення, і тепер комісія просто не може працювати, адже немає необхідної кількості людей для роботи. Я запитував, чи можемо ми зараз виносити це питання на сесію, але за півроку відбулася лише одна сесія, на якій розглядалися більш оперативні питання. До того ж слід оновити склад комісії", - сказав Юрій Любаров. З його слів на Миколаїв чекає довгий етап перейменування.

"Чому буде довгим? По-перше, це все з галузі культури. Топоніміка, назви вулиць, площ - це теж частина великої культури. Великої тому, що охоплює все те, що людина робить. Насаджувалося сторіччями, вирощувалося, адже "культура" - це і є "вирощування" дослівно, якщо проросло тут коріннями", - додає Юрій Любаров.

Посадовець розтлумачив походження назви вулиця Московська, яка була перейменована першою. "У XVIII-XIX століттях що таке вулиця? Це підказка людині, де вона перебуває. Якщо вулиця Крива, вона має таку назву тому, що вона крива, якщо вулиця Кладбіщинська, то десь поруч є кладовище, якщо вулиця Спортивна, то десь поруч стадіон або спортивний майданчик. Що таке вулиці Московська, Чернігівська в Миколаєві (нині це вулиця Шнеєрсона, а була Чернігівська), Карла Лібкнехта? По цій вулиці їхали в бік москви, по Херсонській виїжджали до Херсона, по Одеській - до Одеси. Топоніміка у людей XVIII століття була дуже проста", - каже Юрій Любаров.

Виявляється, що у Миколаєві до кінця XIX століття не було жодної вулиці на чиєсь ім'я. "Перша імення вулиця - це була вулиця Пушкінська. Вулицю Бульварну, що виходила на бульвар, до Інгулу, перейменували на честь Пушкіна. Потім уже з'явилася вулиця Олександрівська - наприкінці XIX століття, коли вбили царя Олександра. Потім її швидко перейменували на Соборну. Я, як краєзнавець, взагалі вважаю, що вулиці не повинні мати будь-яке ім'я. Це повинні бути географічні назви. А увічнювати ім'я людей ми повинні в інший спосіб", - розповідає начальник управління з питань культури та охорони культурної спадщини.

За словами посадовця, у черзі на перейменування десятки вулиць міста. Це імена, які пов'язані з радянською або з російською імперіями. "У "Положенні про перейменування вулиць" і за логікою існування топоніміки, ця людина повинна бути відома і зробити великий внесок в розвиток міста, місцевий герой. Або це повинен бути герой національного рівня. Ми не можемо нині повторювати радянський шлях, щоб в кожному місті в центрі була вулиця Леніна, Радянська тощо. Якщо ми підемо цим шляхом, то про які відмінності від радянської імперії ми кажемо", - вважає Юрій Любаров.

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич також вважає, що треба відновити роботу комісії з перейменування топонімів, адже в місті залишилися назви вулиць, які належать до радянської історії або пов'язані з рф.

Миколаїв.

Фото з відкритих джерел.