Того дня російські терористи випустили по місту шість ракет, чотири з яких збили наші військові. Сьогодні пошкоджені оселі відновлюють за рахунок місцевого бюджету.

Як розповів начальник відділу міськради Владислав Макарець, будинки ОСББ теж було відремонтовано за рахунок міського бюджету, в тому числі поставлено вікна в квартирах та в під'їздах.

"Комісія з надзвичайних ситуацій провела обстеження, наразі повністю всі вікна встановили,  добігає кінця ремонт покрівлі. Тож кожен житель має розуміти, що у разі виникнення якихось надзвичайних ситуацій міська рада оперативно реагує та відновлює всі пошкодження", -- зазначив він.

У місцях загального користування та приватних будинках за рахунок бюджету сумарно було встановлено вже понад п'ятдесят вікон. Як показує практика, найчастіше страждають дерев'яні вікна, які не витримують навантаження вибухової хвилі.

На допомогу громади можуть розраховувати як будинки ОСББ, так і ті, що обслуговуються управителями, обраними за конкурсними засадами. Спеціалісти міськради після отримання заяви виходять на місце та проводять обстеження та заміри. І у разі необхідності оперативно проводяться відновлювальні роботи.

Студень-програміст Микола Оськін, який мешкає в одному з постраждалих будинків, згадує, що прийшов додому десь за півгодини до ракетного удару. Коли почув першій удар, то вирішив, що то грім. Але потім був другий, з'явився дим. І хлопець одразу сховався у коридорі. Згодом почув, як було знищено вікно в однієї з кімнат.

"Було дуже лячно, я запанікував. У нас старі вікна, і в тій кімнаті, де вікно було зачинено, його і вибило повністю вибуховою хвилею. На щастя, все інше у квартирі ціле. Вікно замінили за кілька днів після вибуху, тобто дуже швидко і дуже якісно провели роботи. І неочікувано було: в нас вибило все скло, а сама рама не дуже постраждала, і ми гадали, що нам замінять лише скло. Але, коли десь через декілька днів приїхав майстер з вікном та поміняв за годину -- ми дуже здивувались та зраділи. Дуже дякуємо за оперативність та допомогу від міста", -- каже Микола.

Також через ракетний удар було пошкоджено водогін Д-700мм -- через це було припинено водопостачання у Чечелівському районі.

"Ми відновили ділянку пошкодженого водопроводу, також відновили перекриття комунікаційного колектору, в якому проходять мережі КП "Дніпроводоканал" та відновили дорожнє покриття. Загалом робітники замінили 40-метрову ділянку водогону. Роботи тривали майже три тижні, більше часу пішло саме на підготовчі роботи і виготовлення залізобетонних конструкцій, які були специфічні. Ними ми перекрили комунікаційний колектор", -- зазначив начальник інспекції з контролю за ремонтами експлуатаційних мереж КП "Дніпроводоканал" Сергій Ченчевич.
 
У міськраді підкреслюють, що подати заявку на відновлення будинку через надзвичайні ситуації чи ракетні удари можна, зателефонувавши на єдину гарячу лінію для звернень громадян.

Фото надано автором.