Вони створюють картини, виготовляють сувеніри, займаються волонтерською та благодійною діяльністю, збирають гроші на підтримку ЗСУ.

Один з перших юних митців, який узяв участь у проекті "Виклик: творчість проти війни" культурно-мистецької асоціації "Арт-спокуса" – Максим Дужих. Хлопець навчається в Мартинівській ЗОШ Прибужанівської тергромади Вознесенського району.

Творчістю Максим захоплювався завжди, адже мав міцну підтримку родини. Спочатку це були малюнки, які експонувалися на шкільних виставках. Але згодом хлопець спробував займатись ліпленням мініатюр з пластиліну. Його творчість відображала красу тваринного світу, розмаїття птахів південного регіону.

"Згодом Максим самостійно опанував основи декоративного ліплення скульптурних мініатюр з глини. Змінилася і тематика робіт хлопця. Юний майстер дедалі більше приділяв увагу сюжетам, в яких відображалась міць і сила українських воїнів. Такі творчі вироби посідали гідне місце у міжнародних, всеукраїнських та обласних фестивалях-конкурсах. Але першим важливим критиком та наставником для Максима завжди залишається мама", – розповіла голова культурно-мистецької асоціації "Арт-спокуса" Валентина Кривцова.

Саме мама підтримала сина в перші дні війни, допомогла опанувати страх і визначитись із творчим напрямом. Першою роботою, яку створив Максим під час війни, стала скульптурна мініатюра янгола під назвою "Не хочу бачити війну". Вона – як заклик усіх дітей України, аби нападники зупинилися і перестали вбивати та руйнувати мирне життя.

Далі юного митця сколихнули події на "Азовсталі", коли кожен українець спостерігав і переживав за долю "азовців". Аби ніхто з героїв не був забутий, Максим вирішив створити серію портретів під назвою "Азовці". Він ретельно вимальовував образи захисників – втомлених і виснажених, але нескорених. У такий спосіб юний митець разом із дорослими наближає Перемогу.

Миколаївська область.

На знімках:

Портрети "азовців".
 

Робота Максима "Не хочу бачити війну".

Фото з відкритих джерел.