Його проведення анонсували на 11 вересня, однак тепер уже самі колабораціоністи дають зрозуміти, що ставка на цю дату незворотно провалилася. Водночас поспішають вигадувати «красиві» пояснення, як це зробив професійний провокатор — заступник очільника фейкової військово-цивільної адміністрації Херсонської області Кирило Стремоусов. Зрадник, за голову якого партизани встановили винагороду у півмільйона гривень, розпинається: «Взагалі ми хочемо, щоб люди самі готові були до проведення референдуму. Ми хочемо, щоб люди самі заявили та запропонували публічно свою дату, а не так, щоб рішення було ухвалено на рівні військово-цивільної адміністрації чи російської влади» (цитата з виступу).

Провокатор, звісно, пересмикує за звичкою. Адже зібрати купку посіпак і за винагороду в рублях рф влаштувати «народне волевиявлення» з встановленням дати референдуму можна коли завгодно і будь-де. Це не має абсолютно ніякого значення. Правда у тому, що на Херсонщині окупанти досі не можуть створити потрібної кількості комісій для організації свого «свята демократії». Адже патріотично налаштовані місцеві жителі жодного стосунку до нього мати не збираються, а зрадники небезпідставно побоюються, що одразу після згоди стати членом такої комісії будуть живими мішенями для руху опору.

У цьому на собі переконався, зокрема, один з найактивніших організаторів референдуму — функціонер обласної ВЦА Ігор Телегін. Його нещодавно підірвали в машині («Голос України» про це писав). І хоча колаборант вижив, дістав контузію і поранення, після чого опинився в лікарні і з гри на якийсь час вибув.

Херсонська область.