Про від’їзд із Києва вранці середи інформує агентство Reuters із посиланням на очевидця.

Важливо. Найбільша в Європі й шоста у світі АЕС перебуває під постійним обстрілом з боку армії РФ.

Члени делегації прибули в Україну напередодні, 30 серпня. Місія Міжнародного агентства з атомної енергії має оцінити загрози ядерної безпеки внаслідок російського вторгнення та захоплення найбільшої атомної електростанції в Європі.

"Поки незрозуміло, коли місія МАГАТЕ планувала дістатися найбільшої в Європі атомної електростанції, яка зараз контролюється російськими військами і стала одним із осередків конфлікту, а Москва та Київ звинувачують один одного в підриві її безпеки", – повідомляється в матеріалі Reuters.

Нагадаємо. У вівторок президент України Володимир Зеленський зустрівся з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі у Києві.

Український лідер наголосив, що Київ очікує від від цього візиту не лише аналізу ситуації на Запорізькій АЕС, але й вимог щодо демілітаризації зони навколо та в середині неї.

 Тим часом глава Міністерства закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що треба обговорити направлення миротворців на ЗАЕС в Енергодарі, захоплену російськими окупантами. На його думку, потрібно вдаватися до активніших дій.

Відомо, що Євросоюз передасть Україні понад 5 млн пігулок йодиду калію на €500 тисяч у зв'язку із загрозою аварії на Запорізькій АЕС. Країні поставлять препарат зі стратегічних резервів ЄС – 5 млн таблеток із резерву rescEU у Німеччині, а додаткові 500 тис. виділила Австрія.

Вл. інф.