Про це інформує The Guardian у своєму звіті.

Навколо запланованого візиту на Запорізьку атомну станцію команди Інспекторів МАГАТЕ нависла невизначеність, оскільки в середу інспектори прибули до контрольованого Україною міста Запоріжжя, звідки вони мали вирушити на південь і перетнути лінію фронту.

Повідомляється, що місія Міжнародного агентства з атомної енергії на контрольовану росією територію, до складу якої входять представники країн, які обидві сторони вважають нейтральними, мала тривати чотири дні.

Але в середу російська окупаційна влада заявила, що МАГАТЕ отримає доступ на один день. Вони також сказали, що очікується, що місія приєднається до черги цивільних осіб, які перетинають межу між територіями, контрольованими Україною та росією. Якщо це станеться, це може затримати або зірвати візит.

Ці потенційні перешкоди виникають на додачу до проблем безпеки. Україна і росія дали гарантії безпеки для поїздки місії на ЗАЕС і в прилеглі райони, повідомив керівник агентства Рафаель Гроссі перед від'їздом з Києва.

Ось як прокоментував ці події народний депутат України, Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції окупованих територій, нацменшин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець на власній сторінці у Telegram-каналі.

 Місія МАГАТЕ буде стояти в черзі на пропуск до Енергодару. Наступний крок - “фільтраційний табір”? – обурився голова комітету і продовжив.

«російські окупаційна адміністрація, яка створена на новоокупованих територіях Запорізької області, навмисно затягує час для потрапляння місії МАГАТЕ до Запорізької АЕС. Місію яка прямує з вільної української території планують допустити до міста Енергодар тільки після проходження “контролю” в загальній черзі завтра. Окупанти відмовляються надати “спецперепустки”, фактично створюючи штучні перепони для допуску.

російські військові свідомо погрожують учасникам місії обстрілами, звинувачуючи у цьому українські Збройні Сили. Навколо учасників місії панує атмосфера страху. Це впливає на час перебування та якість роботи місії в Енергодарі, а також на неупередженість та незалежність її учасників.

Не дивлячись на той факт, що група експертів сформована на найвищому рівні і її очолює Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі, російська федерація домоглася відсутності серед 13 представників місії учасників від таких країн як США та Велика Британія.

М’якість міжнародних інститутів дозволяє рф все більше підвищувати градус напруги навколо найбільшої атомної станції у Європі. Ядерний тероризм, який здійснює країна-агресор, продовжує нести загрозу всьому світу.

Маємо надію, що все це буде відображено в звіті МАГАТЕ. Голова МАГАТЕ впевнений, що місію на ЗАЕС може бути виконано безпечно.

Однак, ми не можемо гарантувати, що рф не запропонує організувати виїзд учасників місії МАГАТЕ через процедуру фільтрації, під яку за “загальними правилами” щоденно потрапляють тисячі українських громадян, які хочуть покинути окуповану територію».

Речник МЗС України Олег Ніколенко написав у Facebook, що росія не повинна перешкоджати роботі місії на ЗАЕС.

Тим часом об’єкт і навколишні міста продовжують зазнавати обстрілів. Минулого тижня бойові дії на найбільшій в Європі атомній станції та навколо неї призвели до пошкодження життєво важливих джерел електроенергії, що викликало глобальне занепокоєння.

Рафаель Маріано Гроссі назвав місію «дуже складною».

«Ми йдемо в зону бойових дій», — сказав він. «Ми їдемо на окуповану територію. І для цього потрібні чіткі гарантії не лише від росіян, а й від України».

Крім того Гроссі зазначив, що сподівається створити постійну місію в Україні для моніторингу ЗАЕС.

Між тим, нагадаємо, The Wall Street Journal повідомила в понеділок, що місія проведе на ЗАЕС чотири дні. Тепер газета, цитуючи представників російської окупаційної влади повідомляє , що делегатам нібито буде надано лише один день.

Понад те! Загострюючи напруженість, член підконтрольної росії Запорізької адміністрації заявляє, що місія не матиме пріоритету та чекатиме в черзі, щоб перетнути лінію фронту на окуповану частину Запорізької області.

«Місія МАГАТЕ стоятиме в черзі, щоб потрапити на звільнену частину Запорізької області. Це пов’язано з тим, що спецперепустки їм не видаватимуть», – написав російський чиновник у Telegram. Він додав, що інспекторам МАГАТЕ було б простіше отримати доступ до станції, якби вони заходили через росію.

Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що Київ шукає міжнародної допомоги, щоб спробувати демілітаризувати територію.

«Ми вважаємо, що місія має стати дуже важливим кроком для повернення ЗАЕС під контроль українського уряду до кінця року», — сказав він Associated Press. «У нас є інформація, що зараз вони намагаються приховати свою військову присутність, тому вони повинні все це перевірити».

Представник Європейського Союзу у закордонних справах Жозеп Боррель в інтерв'ю Укрінформу висловив сподівання, що місія буде успішною. Виступаючи на неформальній зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, Боррель розкритикував росію за «ігри» з ядерною безпекою та закликав демілітаризувати станцію.

США закликали закрити ЗАЕС. "Ми продовжуємо вірити, що контрольоване закриття запорізьких ядерних реакторів буде найбезпечнішим і найменш ризикованим варіантом у найближчій перспективі", - заявив речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.

Дозволимо собі висловитися з цього приводу. Закриття станції навряд чи можливе. Та й чи допоможе це усунути загрозу, що нависла над світом?

 

Тим часом *

Місія Міжнародної агенції з атомної енергії 1 вересня має прибути на Запорізьку атомну електростанцію з метою оцінки ситуації на станції та встановлення постійного представництва.

Про це інформує Офіційний Telegram-канал ГУР МО України.

 Узгоджується маршрут обходу станції із акцентуванням представників МАГАТЕ на об’єктах, що зазнали ураження внаслідок обстрілів.

Зараз можливість прибуття на станцію Місії МАГАТЕ постійно ускладнюється деструктивними діями з боку окупаційної адміністрації міста-супутника станції Енергодара та самої станції.

Зокрема, не припиняються провокативні обстріли як самої станції, так і можливих маршрутів прибуття представників МАГАТЕ.

Співробітники станції зазнають нищівних репресій. Частина працівників, яких окупанти вважають недостатньо «благонадійними» зникли, – йдеться в інформації, оприлюдненій офіційним Telegram-каналом ГУР МО.

Їхня доля та поточне місцезнаходження невідомі. Частина співробітників, які з різних причин погодились на співпрацю з окупантами та спеціально підготовлена «масовка» мають створити у членів Місії враження повної підтримки місцевими мешканцями дій окупантів. З ними зараз працюють російські технологи для відпрацювання сценарію та створення необхідної для кремля «картинки».

У зв’язку з цим закликаємо світову спільноту, всі авторитетні міжнародні організації та уряди сприяти ефективній та об’єктивній роботі Місії МАГАТЕ на ЗАЕС. В ході її роботи мають бути з’ясовані всі обставини, що призвели до виникнення небезпечної ситуації, яка здатна призвести до аварії на найбільшому в Європі ядерному об’єкті. Місія МАГАТЕ на станції має завершитися створенням постійного представництва організації на ЗАЕС.

Територія станції повинна бути негайно демілітаризована. Після чого буде створено 10-кілометрову зону безпеки та захищений транспортний коридор, яким до ЗАЕС доставлятимуться необхідне обладнання та спеціалісти.

 

За матеріалами зарубіжної преси та повідомленнями у Telegram та Фейсбуці.

На знімку: Інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії в Києві готуються до виїзду на Запорізьку АЕС, яка зазнала обстрілів.

Фото з відкритих джерел.