Практичні навчання на лінії.

Як розповіли "Голосу України" в енергокомпанії, 16 фахівців пройшли тритижневе навчання роботам без відключення напруги на лініях середньої напруги 6-20 кВ та отримали відповідні сертифікати від компанії зі США Altec. Вона є провідним постачальником продуктів та послуг на ринках електричних мереж у світі.

Через війну фінальний етап тренінгу з американським експертом провели у Польщі. Тепер навички спеціалісти використовуватимуть на Дніпропетровщині та навчать своїх колег з інших регіонів країни, масштабуючи досвід.

Застосований у світі метод проведення планових або аварійних ремонтів без відключення нещодавно почали застосовувати і в Україні. Безперебійне енергопостачанні зберігатиметься на цілих вулицях або мікрорайонах.

"Наша мета - надавати українцям якісні послуги з електропостачання європейського рівня. Попри війну продовжуємо впровадження нових технологій та навчання наших фахівців ремонтів без відключення світла. Це стало можливим завдяки компанії Altec, що провела тренінг, та друзям-полякам з компанії Wisniewski Nidzica Sp.zo.o., яка надала місце та техніку. Адже використовувати свій нещодавно повністю оновлений полігон у селі Межиріч ми наразі не можемо", - зазначили у компанії.

Бригаду фахівців, які завершили повний курс, будуть використовувати для роботи на лініях, зокрема, при проведенні ремонтів для підготовки до нового опалювального сезону - аби забезпечити надійну роботу інфраструктури електромереж у цей період. У роботах вони застосовуватимуть нову спецтехніку - наприклад, автовежу, яка може працювати під напругою до 20 кВ.

Пілотний проект ремонтів без відключення напруги в області запустили у 2018-му. На початок цього року вже понад третину ремонтів компанія проводила без відключення напруги та поступово розширювала перелік й складність робіт. Минулої осені на спеціально обладнаному навчальному полігоні в селі Межиріч дніпровські енергетики почали курс навчання на лініях середньої напруги з американським експертом Тімом Селфом. Але з початком війни навчання українських фахівців було поставлено на паузу.

"Після закінчення воєнних дій плануємо продовжити розвиток проекту та виконувати без відключення напруги більшу частину ремонтів", - зазначають енергетики.

До речі, протягом серпня аварійно-відновлювальні бригади компанії повернули електропостачання у 72 тисячі домівок області, що були без світла через зруйновані лінії внаслідок бойових дій. Фахівці приступають до робіт одразу, коли отримують дозвіл від ЗСУ та ДСНС. Загалом від початку повномасштабного вторгнення російської федерації енергетики відновили електропостачання для 127 тисяч родин регіону.

"На Дніпропетровщині зберігається висока інтенсивність обстрілів, через що регулярно пошкоджуються електромережі, а мешканці залишаються без світла. Найскладніша ситуація залишається у Нікопольському та Криворізькому районах, які зазнають постійних атак окупантів. У деякі домогосподарствах електропостачання доводиться повертати десятки разів через регулярні обстріли та пошкодження електрообладнання. Лише за одну добу на цьому тижні відновили роботу електромереж у трьох населених пунктах, повернувши світло у понад дві тисячі тисяч осель", - додали в компанії.

За наявною інформацією, на початок осені без електропостачання залишалося майже 1600 родин у трьох населених пунктах області.

Дніпропетровська область.

Ремонти без відключення напруги потребують особливої екіпіровки та обладнання.

Техніку відпрацьовували на спеціальному полігоні.

Фахівці ДТЕК пройшли навчання у Польщі.

Фото ДТЕК.