Рашистська агресія на Чорному морі вдарила і по його мешканцях - дельфінах, промислових рибах, водоростях, молюсках.

Точного обліку загиблих дельфінів немає на сьогодні, вчені припускають, що пішли з життя до 3 000 тварин. Причиною смерті стали бойові дії на Чорному морі.

Якщо коротко, то дельфіни гинуть через застосування силами флоту гідролокаторів. Створюються потужні звуки, які негативно впливають на здоров'я тварин: дельфіни потрапляють до зони опромінення навігаційних приладів суден, ушкоджуються їхні навігаційні та ехолокаційні органи.

Дельфін - це унікальна істота, котра має дуже чутливий ультразвуковий апарат, який ловить сигнали з моря на величезній відстані. Якщо уражається його система (а він не може бачити нормально, у нього рук немає, він орієнтується лише через ці ультразвукові системи), то стає сліпим. Сліпий дельфін - це, як кажуть усі науковці, 100% мертвий дельфін.

Вони стають дезорієнтованими: не можуть бачити, не можуть чути, не можуть відчувати. Починають зграями кидатися на берег - і там гинуть. Зграями - бо якщо ватажок викидається на берег, то й решта йдуть за ним. Також вони стикаються з мінами, у них потрапляють снаряди.

Страждають дельфіни і від потужних вибухів під час бомбардувань. При ураженні органів навігації та слуху тварини втрачають акустичний контроль над середовищем. Такою є думка доктора біологічних наук Івана Русєва.

Сліпі дельфіни перебувають у стресі та паніці, не можуть орієнтуватися у просторі і в результаті натикаються на всілякі перешкоди, у тому числі й міни, розбиваються об скелі.

- Паралізовані дельфіни не можуть зловити рибу і швидко виснажуються. Ослаблені від удару гідролокаторів вони різко втрачають імунітет і стають об'єктом автономного зараження збудниками інфекцій, віруси яких живуть постійно. Це насамперед характерний для дельфінів морбілівірус. Слабкі тварини потрапляють у сітки турецьких рибалок, навіть не реагуючи на пінгери (спеціальні пристрої-відлякувачі, які турецькі рибалки встановлюють на сітках)", - розповів Іван Русєв.

Нагадаємо, що на сьогодні підтверджено збитки довкіллю, яких завдали російські окупанти, у розмірі понад 200 млрд грн. Про це заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Дельфіни - перші морські жителі, які стали жертвами рашистської агресії.

Нагадаємо, що у Чорному морі налічується приблизно 250 тисяч дельфінів. 100 тисяч - це білобочки, ще 10 тисяч - морські свині. Майже 50 тисяч афаліни - найпопулярніший вид, саме їх ми бачимо у дельфінаріях. До 60-х років минулого століття було кілька мільйонів дельфінів. Тоді всі країни вели облік із літаків та вертольотів. Але оскільки їх активно видобували для жиру, м'яса, шкур - чисельність знизилася настільки, що у 60-70-х роках їх заборонили виловлювати та занесли до Червоної книги.

Загибель дельфінів - це трагедія для Чорного моря, що призведе до дисбалансу в екосистемі. А якщо ми втратимо цей вид, то система просто загине зрештою. Отже, після перемоги Україна обов'язково має спрямувати всі зусилля на те, щоб відновити чисельність дельфінів до нинішніх 250 тисяч.

У планах вчених - створення в районі острова Зміїного на величезній акваторії українського біосферного заповідника, де мешкатимуть дельфіни. І де вчені та служба охорони ними опікуватимуться. Якщо будуть заповідні території, абсолютно вільні від сіток, то дельфіни там розмножуватимуться, ловитимуть рибу.

А в державі-агресорі - росії - упевнені, що причиною масової загибелі дельфінів є інфекційні захворювання та активність рибалок. Директор Науково-екологічного центру порятунку дельфінів "Дельфа" Тетяна Бєлей каже: "З квітня в акваторії Чорного моря спостерігається дуже висока смертність китоподібних. Такого не було за чотири роки ведення нами статистики викидів. Основна причина загибелі дельфінів цього сезону в такій кількості, на нашу думку, це епізоотія (епідемія серед тварин), можливо, вірусна інфекція. Також дельфіни продовжують гинути, потрапляючи у знаряддя лову. Про це, зокрема, свідчать виявлені тіла китоподібних з відрубаними хвостами".

Можна й погодитись з такою точкою зору, якби не одна деталь: масові смерті дельфінів у Чорному морі розпочалися саме з початком збройної агресії росії проти України.

Ну а заповідник дельфінів у районі острова Зміїний Україна обов'язково створить, бо якщо є мета, її обов'язково буде досягнуто.

Одеса.