Внаслідок нічного ракетного обстрілу російських терористів у місті постраждало 47 будинків.

«Після сьогоднішнього нічного прильоту в центр Дніпра пошкоджено 15 об’єктів, 33 житлові будинки, чотири адмінустанови, 11 автівок, торговельний та бізнес-центри, котельню. Для розуміння, аби розібрати завали тільки від однієї зруйнованої двоповерхівки, рятувальникам і комунальникам довелось перетягати 280 тонн брухту. Під час обстрілів у Дніпрі постраждало троє: 37-річна жінка та 27-літній чоловік, найтяжче — 72-річний чоловік. Він ушпиталений у тяжкому стані», — розповів у неділю голова обласної ради Микола Лукашук.

Він додав, що масований ракетний удар було здійснено з акваторії Чорного моря. За інформацією ПвК «Схід», застосовано 11 ракет, збито — 7 над Дніпропетровщиною та дві — над Полтавщиною. Внаслідок удару частково зникло світло у Синельниківському, Павлоградському, Новомосковському районах. Усі екстрені служби, місцеве самоврядування, військова адміністрація працюють у посиленому режимі над відновленням електропостачання. У частині громад, наприклад у Першотравенську, світло вже є.

«Удень мешканці області чули два вибухи. Опівдні ПвК «Схід» збило ворожу ракету «Калібр» над Дніпропетровщиною. Цей вибух громадяни чули першим. Уже збита ракета змінила курс і впала на околицях Раївської громади. Це — другий вибух, який чули люди. На місці падіння утворилась вирва завглибшки в п’ять метрів. Ідентифікуватиме безпечні уламки поліція. Ввечері з «Ураганів» ворог обстріляв Синельниківський район. Попередньо дві особи загинуло, 19-річну дівчину поранено. Інформація щодо наслідків уточнюється. Пізніше — ще один приліт у Зайцівську громаду. Інформація щодо обсягу руйнувань з’ясовується», — зазначив Микола Лукашук.

Голова ОВА Валентин Резніченко підкреслив, що удар по енергетичній інфраструктурі регіону був завданий ворогом як помста за поразку на полі бою: «Деякі міста та громади області залишилися без світла. Та ми впораємося. Уже працюють відповідні служби. Відновимо все з максимально можливою швидкістю».

Серед тих, хто постраждав від удару, — приватний підприємець, генеральний директор фірми з виробництва пластикових вікон, Юрій. Ракета влучила по його підприємству та перетворила на руїни справу останніх двадцяти років, залишивши по собі вирву завглибшки в півтора та діаметром у три метри. Юрій каже, що тієї ночі його розбудили вибухи. Черговий, який перебував на території, дивом не постраждав.

«Він, мабуть, не в сорочці народився, а в норковій шубі. Бо все прошито осколками, але він цілий, неушкоджений. Жодної подряпинки, нічого нема. Я дуже радий, що прилетіло вночі і всі живі-здорові. Майно — то теж горе, але не таке, коли гине людина», — розповідає Юрій.

Тепер фахівці встановлять суму збитків, яких зазнала родина внаслідок ракетної атаки. Сім’я не опускає рук та планує згодом відновити виробництво.

У Дніпрі вже через декілька годин після ракетного удару комунальники почали ліквідовувати його наслідки.

«Цей ракетний удар завдав найбільших пошкоджень будинкам. Наразі продовжуємо роботи, наші комунальники затягують вікна плівкою навіть там, де наразі нема людей. Паралельно з цим одразу проводимо заміри та замовляємо вікна.

Щойно їх буде виготовлено — одразу приступимо до встановлення. Крім цього, ще й перевіряємо дахи та димові вентиляційні канали. Наразі вже визначились, де треба замінити чи відремонтувати дах, де покрівлю, а де вентиляційні канали.

Всі роботи проводимо коштом міського бюджету», — каже директор департаменту житлового господарства міськради Владислав Грицай.

У чотирьох постраждалих будинках, які перебувають в управлінні ОСББ, теж вибиті вікна та деформоване горище. Крім цього, в одному з них внаслідок вибухової хвилі просіла та тріснула труба теплопостачання. Аварію труби вже ліквідували, і через кілька днів планують відновити систему опалення. А щодо вікон, то цього разу вибуховою хвилею вибило навіть металопластикові. Вже була комісія, яка проводила обстеження, тепер комунальники зроблять заміри і за один-два дні встановлять нові вікна.

«Наразі найголовніший пріоритет — забезпечити комфорт дніпрянам, адже бачимо похолодання та погану погоду. Тож намагаємось максимально оперативно все ліквідувати. Щодо горища, то приблизно через тиждень проводитимемо необхідні роботи, бо тут трохи складніший процес», — зазначив начальник відділу міськради Владислав Макарець.

Максимально оперативно спрацювали й дорожні служби, КП «Міськзеленбуд» та КП «Дніпровський електротранспорт» — уже з сьомої ранку по ділянці пішли трамваї.

«Дорожні служби з самого ранку на прохання поліції встановили огородження, аби регулювати рух транспорту на цій вулиці. Також станом на 15.00 працювали 25 осіб, які прибирали те, що впало на проїжджу та тротуарну частини, з ними — два навантажувачі та чотири самоскиди. Всі вони працюватимуть доти, доки не будуть ліквідовані всі наслідки. Крім цього прибиратимемо один білборд, який постраждав та наразі становить небезпеку. Зі свого боку, КП «Міськзеленбуд» прибрало посічені гілки та дерева, які були у зоні ураження. І щойно дозволить ДСНС, до роботи приступить КП «Міськсвітло», що має замінити одну уражену опору та перевірити дієздатність лінії, бо, можливо, її доведеться теж замінити», — підкреслив головний спеціаліст міськради Антон Андрієнко.

Увечері в неділю кількість людей та техніки, які працюють над ліквідацією наслідків, збільшили. Тридцять комунальників продовжували розгрібати завали, а десять одиниць техніки все це вивозили.

У місті впевнені, що все це — помста окупантів за дії наших героїчних ЗСУ та справжній акт терору проти цивільного населення. Такий, як рівно 21 рік тому скоїли екстремісти «Аль-Каїди» в США. З метою тиску на Президента та ЗСУ росіяни продовжують тероризувати мирне населення.

Фото з відкритих джерел.