Із 200 днів обласний центр не обстрілювали лише 29 разів. Останні шість тихих днів були протягом минулого тижня…

Попри все область живе і працює. Військовослужбовці докладають героїчних зусиль задля знищення окупантів. Представники всіх гілок влади, рятувальники, медики, правоохоронці, волонтери, комунальники, звичайні громадяни — всі працюють на перемогу.

За цей час у Миколаївській області створено майже 17 тисяч місць для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб. Для переселенців переобладнали 21 установу освіти, охорони здоров’я та соціального захисту під місця компактного мешкання. Майже 14 тисяч власників приватного житлового фонду за державною програмою «Прихисток» розмістили 40 тисяч внутрішньо переміщених осіб. На постійній основі переселенцям надається гуманітарна, психологічна та фінансова допомога.

З початку російської агресії руйнувань зазнали 28 медичних закладів Миколаєва та області. Попри це не була зупинена робота жодної лікарні, продовжують працювати на тимчасово окупованій території Снігурівська лікарня та Снігурівський ЦПМСД. Заробітна плата медичним працівникам виплачується у повному обсязі відповідно до чинного законодавства. В закладах охорони здоров’я області стаціонарну медичну допомогу надано більш як 1500 пораненим. Понад 4500 людей, що потребували медичної допомоги внаслідок військових дій, її отримали.

Серед поточних задач, які вирішуються сьогодні, — забезпечення закладів охорони здоров’я, що територіально розташовані в Миколаєві, якісною питною водою, підтримання самої системи охорони здоров’я області в робочому стані.

Як повідомляють в обласній військовій адміністрації, проведено значну роботу з налагодження системи логістики гуманітарних вантажів, їх розподілу між закладами охорони здоров’я. За шість місяців отримано сотні тонн таких гуманітарних вантажів.

Складною залишається питання водопостачання в обласному центрі. У квітні в результаті ворожих обстрілів було пошкоджено основну та резервну нитки водогону Дніпро – Миколаїв, яким здійснювалося постачання води з річки Дніпро до Миколаєва. Проте завдяки злагодженим діям усіх гілок влади, промисловості та бізнесу в Миколаєві відновлено централізоване водозабезпечення водою для господарсько-побутових потреб. За сприяння Офісу Президента України та уряду надана фінансова підтримка в сумі 56 мільйонів гривень МКП «Миколаївводоканал» для вирішення першочергових завдань в сфері централізованого водопостачання обласного центру. За період військових дій виконано 89,4% відновлювальних робіт щодо пошкоджень чи руйнувань об’єктів енергозабезпечення та комунального господарства. Досягнуті домовленості з урядом Данії стосовно відновлення інфраструктури, зокрема, в Миколаєві.

З початком повномасштабної агресії з боку рф зусилля були направлені на забезпечення безперебійного функціонування аграрного сектору області. Серед малих агровиробників Миколаївщини було реалізовано гуманітарну допомогу у вигляді посівного матеріалу кукурудзи та ріпаку від міжнародної компанії Bayer, що в свою чергу надало змогу забезпечити посів на площі майже 2,2 тисячі гектарів. Наразі аграрії області завершили збирання зернових та зернобобових культур на 86%.

Наразі по Миколаївській області в рамках Урядової державної кредитної програми «Доступні кредити 5—7—9%», яка запроваджена за ініціативи Президента України Володимира Зеленського, кредити отримали 903 суб’єкти господарювання, обсяг залучених кредитів становив 576 мільйонів гривень.

Попри воєнний стан Миколаївська область продовжує жити і працювати. Така можливість є завдяки героїзму й професіоналізму ЗСУ. Тож кожен працює на своєму фронті й робить усе для наближення Перемоги.

Фото з відкритих джерел.