17 та 18 вересня в Одеському національному академічному театрі опери та балету відбудеться подія, на яку очікує вся культурна спільнота країни, — прем’єра опери Олександра Родіна «Катерина». Авторка ідеї та художня керівниця цього масштабного проекту — генеральна директорка-художня керівниця театру Надія Бабіч.

Опера «Катерина» за мотивами творів Тараса Шевченка — наймасштабніша за часів незалежної України постановка театру за ексклюзивною музикою та лібрето. А ще нова постановка «Катерини» в Одеській опері — це сучасне режисерське рішення; одночасно понад сотня виконавців на сцені; майже тисяча ексклюзивних костюмів; автентичні музичні інструменти, виготовлені на спеціальне замовлення; унікальні сценічні декорації.

Генеральна директорка-художня керівниця Одеської опери Надія Бабіч розповідає:

— Ми пройшли непростий шлях від ідеї до створення вистави, яка має стати символом ствердження національної гідності й стійкості, віри в Перемогу і важливості її наближення потужною силою мистецтва. Робота над цим твором була випробуванням на міцність, витримку, чесність і щирість у мистецтві, втіленням віри в силу світла, добра, правди всього колективу нашого театру, і я вдячна кожному, хто доклав свої натхнення і талант у здійснення такої важливої для України і світу мистецької події!

Потужна творча група постановників — диригент В’ячеслав Чернухо-Воліч, режисерка Оксана Тараненко, хормейстер Валерій Регрут, художник Ігор Анісенко, балетмейстер Ігор Скляренко, автор відеоконцепції Дмитро Ципердюк, неперевершені майстри-віртуози виробничих майстерень театру, весь колектив наполегливо наближали прем’єру.

Отже першими прем’єрними показами опери Олександра Родіна «Катерина» розпочнеться новий відлік в історії української опери.

Також слід зазначити, що прем’єрою опери «Катерина» відкривається VII Міжнародний фестиваль мистецтв «Оксамитовий сезон в Одеській опері», який цього року носить назву «THE ART OF VICTORY».

У програмі заходу, крім прем’єри опери «Катерина», Мистецький форум «Катерина»: незламна ідентичність» (16—18 вересня), балет-гала «СЮЇТА A LA DANSE». Від класики до сучасності» (23 вересня), прем’єра концерту барокової музики у одеській Кірсі (25 вересня).

Також 25 вересня у приміщенні ORQUESTRA CLASSICA DOCENTRO (Конімбріге, Португалія) відбудеться концерт солістів Одеської опери. До програми фестивалю, поряд з гастрольним туром до Португалії, увійшли гастролі до Афін, де артисти балету та оркестру під орудою головного диригента Одеської опери В’ячеслава Чернухо-Воліча представлять один із кращих балетів світової сцени — «Жизель» А. Адана.

Нарешті 1 жовтня з нагоди 135-ї річниці відкриття будівлі Одеської опери та до 10-ліття відкриття музею театру відбудеться презентація музейної експозиції «THE ART OF VICTORY». Тут буде репрезентовано життя Одеської національної опери з перших днів війни, які альтернативи шукав театр, щоб продовжувати дарувати мистецтво глядачам, та як захищали будівлю театру від можливої небезпеки.

Також відбудеться гала-концерт «День Народження Перлини». Це калейдоскоп найкращих оперних творінь світу у виконанні провідних солістів театру, хору та оркестру.

Підготував Олег КСЕНІН.

Одеса.