За словами директора підприємства Сергія, головним досягненням є те, що вдалося зберегти колектив. Через подорожчання енергоносіїв обсяги виробництва довелося зменшити на 40 відсотків. Але від початку війни не простоювали жодного дня.

«А ще — долучилися до волонтерських проектів. Постачаємо томати для військових частин, тероборони. Надавали овочі й для приготування обідів переселенцям», — розповів він.

Головний агроном Віталій зазначає, що томати вирощують у теплицях за сучасними технологіями, використовуючи безґрунтовий метод — гідропоніку. І це дає змогу отримати максимально корисний продукт.

«Добрива чітко дозуються і додаються під час поливу. За цим процесом стежить комп’ютер. Маємо високу врожайність — до півсотні кілограмів з квадратного метра за сезон. У звичайній теплиці вона, як правило, не перевищує п’ятнадцяти кіло, на відкритому ґрунті — п’яти. А нітратів у наших томатах у три-п’ять разів менше за допустиму норму», — підкреслив він.

Для того, щоб боротися зі шкідниками, розводять корисних жуків. А закуплені джмелі, що прижилися в розташованих поруч із рослинами вуликах, «займаються» запиленням. Усі ці біологічні методи захисту томатів повністю безпечні.

«Подобається доглядати за рослинами, спостерігати за їх розвитком. Починаємо з насіння, а до кінця сезону довжина куща може сягати 15 метрів. Доки він росте, скручуємо його і приспускаємо, аби знизу було зручно зривати грона», — поділилася ланкова Ірина, яка працює овочівником уже майже чверть століття.

Загалом на підприємстві вирощують 14 сортів томатів. Їх постачають у населені пункти Дніпропетровської, Київської, Одеської, Харківської та Запорізької областей. І до кінця року планують зібрати до п’яти тисяч тонн врожаю.