Організатором виступив обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи.

Метою цього своєрідного конкурсу є збереження та популяризація нематеріальної культурної спадщини області, впровадження нових сучасних форм гастрономічної культури, створення книги кулінарних рецептів Миколаївщини воєнного часу. Учасниками гастротуру можуть стати творчі колективи громад, об’єднання, окремі носії-зберігачі знань про елементи гастрономічної культури.

За умовами огляду, його учасники надають рецепти й технологію приготування страв в умовах воєнного часу з продуктів, які отримано як гуманітарну допомогу, та з овочів і фруктів власного городу. Представляються страви, що готувалися на вогнищі, без світла й газу, в печі на дровах або в кабиці. А також нові рецепти, привезені з регіонів тимчасової еміграції. Усі рецепти підкріплюються двома-трьома фото (моменти приготування та готова страва).

Журі оцінюватиме страви за такими критеріями, як оригінальність рецепта, використання елементів народної кухні, наближених до регіональної традиції, творчий підхід.

Одну з таких страв презентували в Первомайській селищній територіальній громаді Миколаївського району – це молочні гарбузові галушки. Авторка – мешканка громади Ольга Поян, яка представила родинну страву. Ознайомилися із кулінарним витвором головний спеціаліст відділу культури, молоді та спорту Первомайської селищної ради Максим Коровай та завідувачка місцевої бібліотеки Наталія Феник.

«Працюючи над вивченням цієї страви, від старожилів громади ми дізналися про цікаву легенду, яка пов'язана з гарбузовими галушками, що зварені в молоці. І це не дивно, адже гарбуз – один з найбільш шанованих та популярних овочів серед нас українців», – поділилася на своїй сторінці у Фейсбуці Наталія Володимирівна. Тож, за переказом, наприкінці XIX століття жили в селі Засілля Калина та Іван. Сирота Калина працювала в наймах у заможного селянина, а Іван походив зі знатного роду. Про красу дівчини ходили легенди. Батьки хлопця були суворими, а їхня родина впливовою. Казали, що дозволять оженитися синові лише з дівчиною із родини шляхтичів. Натомість Іван покохав бідну Калинку. Хлопець навіть наважився свататись, але його батько не дозволяв цього робити, а дівчині наказав винести Іванкові гарбуза. Молодим людям заборонили бачитись.

Калинка не впала у відчай, і все своє кохання вклала у чудову страву, виготовивши з того сумнозвісного гарбуза молочну страву з галушками. Такого делікатесу ніхто раніше не куштував, і слава про нього швидко поширилась селом. Через тиждень у Засіллі відбувся ярмарок, на який з’їхалася вся навколишня шляхта. Батьки Івана влаштували в себе грандіозний бенкет і вирішили здивувати своїх приятелів. Під час частування їм подали незвичну духмяну молочну страву з галушками, яка за кольором нагадувала бурштин і просто танула в роті. «Що це за диво?! – питали звані гості. – З якого заморського фрукту оце приготували?» Ніхто не міг повірити, що основою молочних галушок став звичайний гарбуз. Не приховуючи задоволення, батько Івана раптом сказав, що не гріх оженити сина на жінці, яка приготувала таку неймовірно смачну та незвичну страву. Лише, коли батько дізнався, що страву приготувала та сама Калина, трохи пошкодував за таку поспішність. Але: слово батька – непорушний закон.     Згодом молодята відгуляли весілля. Калинка народила двійню, а молочні гарбузові галушки стали родинною стравою, рецепт якої передавався наступним поколінням. 

До речі, організатори конкурсу повідомили, що всі рецепти, відібрані під час огляду «War: Гастрофронт Миколаївщини», будуть оприлюднені в окремій збірці. 

А молочні гарбузові галушки мають всі шанси стати елементом нематеріальної культурної спадщини Миколаївщини як колоритна і самобутня страва, що пройшла випробування часом. 

Миколаївська область.

Фото з відкритих джерел.