Про це заявив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко під час візиту до лікарень Дніпропетровської області (на знімку).

Він розповів, що від початку року лікарні регіону отримали 19 кисневих станцій, 17 з яких закуплено коштом державного бюджету та ще дві — за кошти субвенції, яка була надана урядом. Також надійшло критично важливе обладнання: 40 УЗД-апаратів, 37 моніторів пацієнта, 31 капнограф, 24 ВАК-апарати, 17 анестезіологічних апаратів, десять електрокардіографів, сім пересувних рентген-апаратів, три електрохірургічні апарати, три ендоскопи, два ангіографи, два ШВЛ-апарати та рентгенівський апарат із С-аркою. Крім того, велика кількість обладнання була поставлена міністерством до області як гуманітарна допомога від урядів інших країн.

«Міністерство активно включилося в допомогу органам місцевого самоврядування й за допомогою коштів державного бюджету, проектів Світового банку, Глобального фонду й коштів рахунку UNITED24 закупило значну частину обладнання, щоб у лікарнях могли реагувати на виклики, спровоковані повномасштабним вторгненням росії. Але нині міністерство акцентує увагу і власників лікарень, які відповідальні за покращення матеріально-технічної бази, і генеральних директорів лікарень, які накопичують кошти від оплат НЗСУ, на пріоритетності закупівлі обладнання й витратних матеріалів для надання належної медичної допомоги», — підкреслив міністр.

Зазначимо, що загалом від початку війни між лікарнями Дніпропетровщини вже розподілили понад 270 одиниць медичного обладнання та приладів, а також понад три тисячі комплектуючих та витратних матеріалів.

«Керівництво медзакладів має докладати зусиль, щоб обладнання було змонтовано та введено в експлуатацію в максимально короткі терміни. Адже його головна мета — забезпечення якісної діагностики та лікування пацієнтів», — додав Віктор Ляшко.

Також під час візиту обговорювалися питання, пов’язані з проблемами інвалідності. Було зазначено, що всі медико-соціальні експертні комісії (МСЕК) мають працювати відповідно до нормативно-правових актів, які спрощують проходження експертизи у воєнний час. Через повномасштабне вторгнення росії на територію України та внаслідок терористичних дій з боку рф фіксується зростання показників інвалідизації серед українців. Тому питання встановлення інвалідності або продовження її строку наразі хвилюють багато українських родин.

«І робота МСЕК сьогодні полягає в підтримці таких пацієнтів та усілякому сприянні, а не в створенні їм перепон. Нещодавно Президент України у відповідь на одну з петицій звернув увагу уряду на наявність проблем у роботі МСЕК щодо фактів їх непрозорої діяльності. І нині наше головне завдання — подолати це ганебне явище. Не замислюючись будемо змінювати управлінців там, де буде спротив. І, як ми бачимо сьогодні, національних закладів це також стосується. Вдячний правоохоронцям, які активно викривають злочинні дії осіб, які фальсифікують довідки МСЕК», — зазначив міністр.

Нагадаємо, що в Україні діє норма, згідно з якою якщо термін інвалідності добіг кінця під час дії воєнного стану, то інвалідність продовжується автоматично без перекомісії до кінця дії воєнного стану та впродовж шести місяців після його припинення/скасування. Також під час війни інвалідність можна встановити заочно та незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування особи. І якщо особа звертається для встановлення інвалідності та не може прибути на огляд до МСЕК, така комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

«Укладання декларації між пацієнтом, котрий є внутрішньо переміщеною особою, та лікарем, який оформлює направлення на МСЕК, не потрібне, адже для того немає законодавчих підстав», — підкреслили представники МОЗ.

Дніпропетровська область.

Фото з відкритих джерел.