Про це розповіли в Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, представники якого проводили відповідний моніторинг.

Якщо до початку повномасштабного вторгнення російської федерації цим відділенням поліції активно здійснювалися правоосвітні заходи, то після 24 лютого просвітницьку діяльність припинили. А це позбавляє поліцейських та вимушених переселенців можливості враховувати особливості реагування на випадки домашнього насильства в умовах війни. В приміщеннях відділення не розміщено жодних інформаційних матеріалів, відсутні номери контактних центрів та національної «гарячої лінії» із запобігання та протидії домашньому насильству.

Також перевіряльники виявили факти, які можуть свідчити про неналежне реагування працівниками поліції на випадки насильства та незабезпечення ефективної взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

«Так, з 18.08.2022 року до відділення поліції неодноразово надходили повідомлення про вчинення колишнім чоловіком психологічного та фізичного насильства щодо колишньої дружини за присутності малолітніх дітей. Водночас потерпілою від домашнього насильства визнано лише жінку», — зазначають у Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України.

Водночас до служби у справах дітей не надходила інформація про випадок домашнього насильства щодо зазначених дітей як таких, що стали свідками домашнього насильства.

«Невизнання дитини, яка стала свідком домашнього насильства, постраждалою від домашнього насильства та, відповідно, неповідомлення служби у справах дітей про зазначений факт позбавляє дитину права на відповідний захист та допомогу, а також свідчить про неналежну комунікацію суб’єктів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству», — наголошує працівник секретаріату Владислав Онищенко.

Тепер до Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області та Криворізької міської ради направлять листи реагування, аби усунути недоліки та забезпечити права постраждалих від домашнього насильства.

До речі, з початку року цим відділенням поліції складено 127 адміністративних протоколів за вчинення домашнього насильства, з них 70 — після 24 лютого. За кожним із випадків взято на облік 127 кривдників для проведення профілактичної роботи.

Ілюстрація Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.