Цей найбільш розлогий з усіх попередніх ухвалених переліків був затверджений під час 27-ї сесії міської ради. На сьогодні, щоб позбутися тоталітарного спадку та імперських наративів, у місті перейменували вже понад 110 топонімів. А загалом у Дніпрі є майже три сотні топонімів, що потребують дерусифікації та деколонізації. Тож на кожній сесії депутати перейменовують їх частинами.

Як розповів секретар міськради Олександр Санжара, була петиція, яка набрала відповідну кількість голосів: «Ми йшли до цього із 2019 року, але мені здається, таке перейменування, воно якраз у сьогоднішніх умовах показує настрої і депутатського корпусу, і наших виборців».

На думку історика Вадима Прокопова, українці сьогодні не можуть будувати нову незалежну державу, боротися за неї, а водночас щоб вулиці залишалися радянськими: «Це фундамент радянської комуністичної ідеології, починаючи від Маркса, Леніна: насправді тоталітарна ідеологія — комуністична, яка засуджена».

«Вулиця 1 Травня тепер носить ім’я українського архітектора Володимира Заболотного, який був одним з авторів проекту будинку Верховної Ради України й розробляв плани забудови низки міст Дніпропетровщини», — зазначив міський голова Дніпра Борис Філатов. Він також підкреслив, що обіцяв увічнити пам’ять Степана Бандери у Дніпрі ще під час своєї першої каденції. І тепер його ім’я носитиме колишня вулиця Шмідта.

Б. Філатов зауважив, що не буде сперечатися щодо доцільності цього перейменування, а скаже тільки одне: «Перечитайте 100 разів гасло українських націоналістів: «Воля народам! Воля людині!». А потім ще 100 разів. Перечитайте і усвідомте.

Напевно за всю історію людства смисл існування вільних людей не було сформульовано так коротко і ємко... Свобода, і тільки вона — ось те, за що ватро боротися. Не за автократію, не за вождизм, не за обмеження прав громадян. За Свободу.

Народам і кожному із нас», — заявив міський голова Дніпра.

Також під час сесії депутати ухвалили звернення до Міністерства культури та інформаційної політики України, в якому просять пришвидшити розгляд поданих до нього списків пам’яток історії та монументального мистецтва, які пов’язані з імперською політикою росії та тоталітарною спадщиною. Обранці підкреслюють, що лише рішення профільного міністерства дасть змогу законно прибрати їх із громадського простору Дніпра.

«Ураховуючи численні звернення жителів міста Дніпра та значний суспільний запит у зв’язку з нинішнім етапом російсько-української війни, Дніпровською міською радою вирішуються питання стосовно об’єктів культурної спадщини, які мають відповідний правовий статус, щодо розгляду варіантів зняття такого статусу або переміщення об’єкта культурної спадщини. Насамперед це питання стосовно усунення з публічного громадського простору деяких пам’яток історії та монументального мистецтва місцевого значення як таких, що пов’язані з історією і культурою рф та СРСР і втратили свій історичний і культурний контекст», — зазначено в документі.

Депутати додають, очікують рішення міністерства, зокрема, щодо переліку пам’яток історії та монументального мистецтва місцевого значення міста, а також пам’яток культурної спадщини, які пропонуються до включення (невключення) до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Дніпро.