Так, у Кривому Розі таку підготовку розпочали ще в січні, не очікуючи завершення попереднього сезону. Тоді міськрада затвердила необхідний комплекс заходів для об’єктів міського господарства.

Із 98 котелень міста підготували 96, провели гідравлічні випробування 633 кілометрів теплових мереж, відновили теплову ізоляцію десяти кілометрів мереж, відремонтували покрівлю на більш як півтисячі будинків. Загалом готовність багато-квартирного житлового фонду міста до зими становить уже 98%.

«Місто якісно та системно готує наявне технологічне обладнання, щоб своєчасно, після вирішення всіх питань, пов’язаних з постачанням газу, ми прийняли газ та розпочали опалювальний сезон. Затвердили необхідний комплекс заходів для об’єктів міського господарства, який включає в себе: підготовку житлового фонду, підготовку та ремонт котелень, відновлення теплової ізоляції, гідравлічні випробування теплових мереж, оформлення паспортів готовності тощо», — розповів в. о. міського голови Юрій Вілкул.

У рамках регламентних робіт працівники КПТМ «Криворіжтепломережа» перевірили водогрійні котли котельні ПТВМ-50, КВГМ-50, які витримали гідравлічні випробування та готові до роботи в опалювальний період. Крім того, гідравлічні випробування провели й після заміни дефектних ділянок трубопроводів теплових мереж, які також витримали гідравлічні випробування та готові до опалювального сезону.

Минулого року за рахунок коштів інвестиційної програми підприємство закупило обладнання та матеріали для заміни насосних агрегатів та впровадження автоматизованої системи теплопостачання. Нині виконують роботи із заміни дев’яти насосних агрегатів з їх обв’язкою запірною арматурою та трубопроводами. Також завершують роботи з монтажу автоматизованих систем керування димососами, вентиляторами котлів та котлових, мережних, підживлювальних і рециркуляційних насосів за допомогою частотних перетворювачів.

«Впровадження заходів дасть змогу поліпшити якість надання послуг, рівень надійності та ефективності роботи енергообладнання, надасть можливість оптимізувати технологічні витрати та заощадити енергоресурси. А саме: за півтори тисячі кВт електроенергії економія становитиме майже чотири мільйони гривень», — каже головний інженер підприємства Олександр Єрін.

Слід зазначити, що зниження рівня розрахунків мешканців міста за комунальні послуги критично ускладнює роботу підприємств теплоенергетики з їх надання.

Тому тепловики звертаються до містян за можливості платити та не накопичувати заборгованість за спожите тепло, оскільки надходження комунальних платежів є вагомою складовою сталого проходження опалювального сезону.

А в обласному центрі запевняють, що врахували прогнози українських профільних відомств, постійної загрози ракетних ударів з боку росії та усі особливості теплового господарства. І тому пропрацювали низку варіантів для різних сценаріїв розвитку подій.

Дніпровський міський голова Борис Філатов зазначив, що у міста є певна перевага перед іншими територіальними громадами. Так, Дніпро має можливість переключати потужності подання тепла, якщо щось станеться з однією з котелень. І така опція є не у всіх. Також місто має ресурс з деяких альтернативних видів палива та накопичує матеріальні резерви.

Задля зниження тепловтрат основних підприємств теплопостачання до мінімуму працівники продовжують оновлювати обладнання.

А самим дніпрянам слід не тільки запасатися теплим одягом та ковдрами, а й виконувати елементарні заходи зі збереження тепла в оселях.

«Кожні підперті цеглиною двері — це мінус кілька градусів тепла у ваших оселях. За всі ці роки ми зробили кілька тисяч ремонтів у багатоквартирних будинках. Утеплювали шви, оновлювали дахи, встановлювали в під’їздах пластикові вікна і двері з притягами. Протягом цієї осені проведемо ще низку таких терморемонтів. У нас є всі підстави мати обережний оптимізм, що місто витримає цей опалювальний сезон», — підкреслив міський голова.

Дніпропетровська область.

Фото надано автором.