Олександр та Алла Пилипенки жили у причернігівському селі Іванівці у власній двоповерховій оселі, але на початку березня російські окупанти її знищили. Відтоді мешкали у друзів, знайомих чи сусідів. Їхня історія настільки вразила родину з Великої Британії, що та вирішила допомогти, подарувавши тимчасовий модульний будинок. Британці порахували: вартість такої споруди для них становила оплату електроенергії за три місяці. Він обійшовся у 20 тисяч доларів. Заодно можемо зрозуміти, скільки британці платять за електроенергію...

Будинок складається з чотирьох модулів. Він повністю готовий до проживання та не потребує додаткових капіталовкладень для комфортного перебування: оснащений побутовою технікою, під’єднаний до комунікацій та розрахований щонайменше на 10 років. Змонтували його поруч зі зруйнованим. Днями сім’я Пилипенків отримала ключі від своєї оселі.

На урочистому відкритті будинку керівниця соціального стартапу Tera Monada Марія Шиян розповіла, що це робота не одного дня. Адже щоразу, спілкуючись з потенційними донорами, доводиться пояснювати, наскільки важливе фінансування таких ініціатив як для України загалом, так і для окремої родини зокрема, якій нікуди повертатися. Такі індивідуальні конструкції мають певні переваги — люди вдома, можуть працювати і поступово відбудовувати зруйноване. В результаті громада, як і її економіка, продовжуватиме розвиватися.

Загалом в Іванівській громаді ще 147 родин потребують житла, адже втратили дім через бойові дії під час оборони Чернігова.

Чернігівська область.

Фото департаменту інформаційної політики Чернігівської ОВА.