Вони переїхали з Краматорська, Маріуполя, Харкова, Покровська, Слов’янська, Лисичанська, Сєверодонецька та Дружківки у рамках державної програми релокації підприємств із територій, які наближені або перебувають у зоні бойових дій.

Загалом до регіону перемістилися 69 компаній з Луганської, Донецької, Запорізької та Харківської областей.

Одні підприємства-переселенці розробляють, виготовляють та монтують складне гірничошахтне обладнання та комплектуючі до нього. Інші виготовляють обладнання для хімічної, нафтопереробної та газовидобувної промисловості й металургії.

Також переїхали й декілька підприємств легкої та харчової промисловості, підприємства з виготовлення пакувальної тари, спінених утеплювачів, продукції хімічного виробництва для СТО та автомийок. Є й компанії, які займаються оптовою торгівлею, зокрема зі складами з готовою продукцією.

У міськраді зазначають, що всі ці підприємства намагаються якнайшвидше забезпечити монтаж обладнання та розпочати виробничу діяльність. А такі, як ТОВ «Краматорський завод спеціального кріплення», ТОВ «КОРУМ Дружківський машинобудівний завод», ФОП «Косілкин Дмитро Володимирович» (випуск амуніції для військових і пошиття патріотичних футболок) та ТОВ «Східна Хімічна Компанія» (виготовлення автокосметики та автохімії) — загалом шість компаній — уже розпочали свою роботу.

«Такі підприємства передусім потребують допомоги міської влади, оскільки їм потрібно якнайшвидше адаптуватися до нових умов. Ми налагодили тісну взаємодію з 12 виробничими підприємствами, що переїхали до нас за згаданою державною програмою, і допомагаємо їм з різних питань. Наприклад, із пошуком при-міщень, земельних ділянок під виробничі потужності та складські приміщення; у розміщенні працівників у гуртожитках; з вивезенням обладнання та матеріалів з небезпечних міст; консультуємо щодо оподаткування та перереєстрації бізнесу тощо», — розповіла начальник управління регуляторної політики та розвитку підприємництва міськради Ірина Журавльова.

За її словами, релоковані підприємства відповідально ставляться до сплати податків до бюджету та офіційного працевлаштування людей.

Фінансовий директор машинобудівного підприємства з Краматорська ТОВ «НПП «Крамтехцентр» Ольга Цюх каже, що їх бізнес готується до запуску виробничого процесу. Підприємство продовжує працювати у Краматорську, випускати готову продукцію. Водночас філія буде й у Дніпрі. Наразі з Краматорська до Дніпра вивезено понад двадцять одиниць обладнання. Переїхали десятеро людей — механік, головний інженер, енергетик, електрики. Ще тридцять фахівців працюють дистанційно. Незабаром офлайн-команду у Дніпрі збираються розширити.

«Міська рада допомагає з розселенням співробітників. Наразі виділено 13 кімнат у гуртожитку. Підприємство продовжує сплачувати податки. Щодо виробничих планів, то плануємо відновити випуск роликів, конвеєрів для металургійної промисловості. Також за заявками Краматорської міської ради випускатимемо і нове обладнання — буржуйки. Загалом замовлень поменшало, але вони є», — каже жінка.

Фото надано автором.