Роботи було розпочато ще минулорічним літом, завершити планували цього літа. Але через війну темпи значно уповільнилися. На бульварі відновили багато чого: від тротуарів та газонів — до лав та зелених насаджень. 45 старих дерев та кущів замінили на чотириста нових — з’явилися сосна, ялина, ялівець, липа, вишня, самшит тощо. Також оновили й символічний знак — човен ФК «Дніпро».

За словами головного спеціаліста міськради Антона Андрієнка, човен, який тут раніше стояв, архітектурно не вписувався в загальну концепцію проекту. Тож провели консультації з футбольними фанами і домовились, що старий човен перенесуть на інше місце.

«Зараз він розміщений на території стадіону. Тепер на бульварі є новий човен із полірованої сталі, за задумом архітекторів, він має символізувати яскраве майбутнє та історію футбольного клубу. Після завершення війни також плануємо встановити підйомний ліфт для людей з інвалідністю», — розповів він.

А на площі Успенській вже оновили тротуарну плитку з натурального граніту, оздобили фрагменти проїжджої частини, змонтували декоративне освітлення, встановили також декоративні лави та клумби, висадили чималу кількість дерев та кущів.

Змонтували й автоматизований полив, електрощитову та санітарний вузол. Рух вулицею вже відкрито — її оновленою частиною можуть користуватися і пішоходи, і транспорт.

«Ця локація має стати прикрасою центральної частини міста, вона розрахована на всі верстви населення, але більший акцент робимо на дітях, бо за планом проекту тут з’явиться сучасний дитячий майданчик, а фішкою вулиці буде скеледром.

Крім цього, прикрасою скверу стане сучасний фонтан. Також відновлена площа може використовуватися для проведення інтерактивних заходів, обладнання мобільної сцени, виступів колективів, активностей вуличних художників та музикантів, що характерно для пішохідних зон», — каже головний архітектор міста Дмитро Волик.

Поруч розташований культурний центр. Тож автори проекту розраховують на активний симбіоз роботи просторів скверу та внутрішніх приміщень центру. Отже, можливе долучення великої кількості містян до культурного життя — інте-
грування життя культурного центру в життя міста та навпаки.

Підрядники встигли укласти майже сім тисяч квадратних метрів дорожнього покриття, майже на 95 відсотків сформували малі архітектурні форми — їх буде 22, приблизно на 90 відсотків залили бетон під покриття. Крім цього, висадили понад двісті зелених насаджень: дерева, які надаватимуть тінь та затишок, обирали архітектори міста, багато нестандартних сортів насаджень привезли з Європи.

До речі, наразі ці проекти підрядники втілюють власним коштом. Вони мали необхідні запаси будівельних матеріалів, тож вирішили не розпускати штат співробітників і продовжити роботи на обох локаціях.

«Максимально робимо тими матеріалами, які закупили раніше та використовуємо ті сили, які вже маємо. Тому деякі заплановані моменти доводиться корегувати», — зазначив представник підрядника Дмитро Шевченко.

Ці підрядники також працювали на Набережній та у Слобожанському парку — укладали плитку, робили сходинки, МАФи, працювали з гранітом.

«Розрахунку з підрядниками через дію воєнного стану на даний момент не буде, це пов’язано з постановою Кабміну, яка забороняє проводити фінансування будь-яких робіт, окрім аварійних та утримання міста. Після завершення дії воєнного стану можна буде говорити про вартість робіт», — додають у міськраді.

Конкретних строків завершення всіх робот не називають ані замовники, ані підрядники. Зазначають лише, що хочуть здати об’єкт до кінця року.

Фото надано автором.