Радник з нацбезпеки Білого дому Джейк Салліван (на знімку) в інтерв’ю американському телеканалу CNN у відповідь на запитання: «Чи розглядатиме Президент США Джо Байден використання росією тактичної ядерної зброї або її застосування у Чорному морі як менш серйозне, ніж застосування потужнішої стратегічної ядерної зброї?» відповів, що «небезпечно» проводити такі відмінності й що президент цього не робитиме. «Застосування ядерної зброї на полі бою в Україні — це застосування ядерної зброї на полі бою в Україні. Ми не будемо використовувати тактику салямі», — сказав Салліван. «Голос Америки» уточнює, що, ймовірно, Салліван має на увазі тактику поступових малих політичних кроків.

США також закликали союзників по НАТО та інші відповідальні країни, в тому числі ядерні держави Китай та Індію, «надіслати дуже чітке та рішуче повідомлення росії про те, що вони не повинні розглядати використання ядерної зброї в цьому конфлікті».

Окрім того, Джейк Салліван зауважив, що Президент Байден діятиме «методично», вирішуючи, як відповісти Саудівській Аравії на скорочення видобутку нафти, і що варіанти включають зміни в безпековій допомозі США.

Салліван сказав, що Білий дім переглядає відносини із Ер-Ріядом і «не збирається діяти поспішно», повідомляє «Голос Америки».

Раніше Сполучені Штати розкритикували позицію Саудівської Аравії в об’єднанні країн — експортерів нафти (ОПЕК+), яка підтримала скорочення видобутку нафти країнами, що може допомогти росії отримати більші прибутки від продажу енергоресурсів.

Натомість принц Саудівської Аравії й міністр оборони країни Халід бін Салман у Твіттері відкинув звинувачення, що країна підтримує рф у війні в Україні: «Рішення ОПЕК+ було прийнято одноголосно винятково з економічних причин». В Ер-Ріяді раніше також заявили: «Саудівська Аравія не політизує нафту чи нафтові рішення».

Минулої п’ятниці Президент Володимир Зеленський повідомив, що мав телефонну розмову зі Спадкоємним принцом Саудівської Аравії Мухаммадом бін Салманом. «Подякував за підтримку територіальної цілісності України та нашої резолюції в ГА ООН. Погодилися взаємодіяти у справі звільнення українських військовополонених. Домовились про надання макрофінансової підтримки Україні», — йдеться у повідомленні у Твіттері.