Як розповіли в обласній військовій адміністрації, людей віком за 60 років доправляють залізницею та розселяють переважно у санаторіях та лікарнях.

«Соціальна державна програма стартувала наприкінці серпня. Вона передбачає централізовану евакуацію пенсіонерів та людей з інвалідністю. Тих, хто здатен самостійно пересуватися та сам себе обслуговувати», — розповіла начальник відділу департаменту соціального захисту населення ОВА Ганна Счастливець.

За її словами, державною програмою найперше можуть скористатися мешканці громад, які офіційно визнані зонами активних бойових дій. На Дніпропетровщині це деякі території Нікопольського, Синельниківського і Криворізького районів. У місцевих громадах складають списки охочих евакуюватися, формують групи та визначають день виїзду. Людям виділяють окремий вагон, який розрахований на 24 пасажири.

«Дорога далека. Втім, люди, навіть попри поважний вік, переносять її нормально. Так, найстаршій мешканці було 85 років. У вагоні пасажирів супроводжують представники громад та волонтери», — додає Ганна Счастливець.

А вже у кінцевих пунктах людей зустрічають та розселяють у гарних умовах. Їм забезпечують обов’язкове триразове харчування та медичні послуги.

«Уже несила жити під постійними обстрілами. Ворог гатить вдень і вночі. Страшно, неможливо спати. Багато руйнувань у місті. Ніхто не знає, куди прилетить наступний снаряд. Тож їдемо в тихе місце. Дуже вдячні за таку нагоду», — зазначає 70-річний Анатолій Руденко, який черговим евакуаційним потягом виїхав із дружиною з Нікополя.

«Про можливість евакуюватися дізналася від подружки. Вирішила поїхати, підлікуватися, відновитися, відпочити. Фізично й морально. Я сама з Синельниківського району. Моя громада на межі двох областей — Запорізької та Донецької. Складно там і гучно. Боязко навіть на город вийти», — розповіла 62-літня Надія Виноградова, яка сорок років працювала в школі.

Охочим виїхати потрібно звертатися до місцевої влади або органів соцзахисту за місцем проживання. Евакуація безплатна та добровільна.

Зазначимо, що тільки минулого вівторка окупаційні війська атакували Дніпропетровщину п’ять годин поспіль, випустивши в мирні міста та села вісім ракет. Половину з них знищила наша ППО.

«Російські ракети атакували критичну інфраструктуру. Після прильотів зайнялися пожежі на енергетичних об’єктах у Павлоградському та Кам’янському районах. Вогонь приборкали 53 рятувальники та десять пожежних машин. Завдано серйозних руйнувань. Багато домівок лишилися без світла. Аварійні бригади працюють над відновленням живлення. Процес тривалий», — поінформували в ГУ ДСНС України в області.

А вже ближче до вечора російські війська з РСЗВ обстріляли Нікополь, застосувавши запалювальні боєприпаси.

Дніпро.