Про це запитує споживачів Центр управління відходами (ЦУВ) і закликає: "Будь ласка, тільки не у смітник!"

Фахівці центру розповіли, що з ними можна зробити.

Більшість упаковок з-під декоративної косметики виготовляється з комбінованого або непромаркованого пластику і не підлягає переробці. У такому разі найкращим варіантом буде: або мінімізувати купівлю таких продуктів, або віддавати на високотемпературне спалювання.

Зокрема, в ЦУВ приймають такі відходи на спалювання (приблизно 1100 ?) за 10 грн/кг.

До найпоширеніших типів косметичних засобів, що не переробляються, належать футляри з-під засобів для макіяжу (туш, тіні, рум'яна, підводка, помади тощо), тюбики, ковпачки, дозатори з-під кремів, бальзамів для губ тощо, пензлі для макіяжу, тканинні маски.?

Але, як запевняють фахівці з утилізації, дещо все ж переробити можна.

Це картонна упаковка (наприклад, з-під парфумів, крему, палетки тіней), головне, щоб на ній не було жирних слідів, скляні ємності з-під кремів, сироваток, парфумів (важливо попередньо їх вимити та висушити, відділити пластикові кришечки, дозатори, піпетки), пластикові пляшечки і баночки з маркуванням PEТ, HDPE, LDPE, PP (з-під шампунів, гелів для душу, сонцезахисних засобів, тоніків, міцелярної води) - потрібно помити і висушити, алюмінієві аерозольні баночки з-під лаку для волосся, мусів, термальної води, сухого шампуня - лише порожні та без кришечок і пластикових розпилювачів.

Вторсировину такого типу приймають безплатно у пункті в Києві, також її можна надіслати "Новою поштою".

Нині дедалі більше косметичних брендів починають розуміти важливість турботи про довкілля. Тому або пропонують своїм клієнтам здати пусті ємності з-під косметики в магазині, або переходять на багаторазові баночки - коли засіб закінчується, його можна докупити у свою тару.

А чи звертаєте ви увагу на такі речі, коли купуєте косметику?

Увага

Якщо вам потрібна консультація: які відходи йдуть на переробку, а які на спалювання, пишіть на адресу Центру управління відходами, фахівці підкажуть.

Сконтактувати з менеджерами можна за номером телефона +38(098) 043-03-03.

Вл. інф.

Фото зі сторінки ЦУВ у Фейсбуці.