Страви готували на вогнищі.

Його організатором виступив Миколаївський обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи.

Метою своєрідного кулінарного змагання було збереження та популяризація нематеріальної культурної спадщини області, впровадження нових сучасних форм гастрономічної культури, створення книги кулінарних рецептів Миколаївщини воєнного часу.

До огляду долучилися творчі колективи, об’єднання та окремі носії-зберігачі знань про елементи гастрономічної культури з 13 територіальних громад Миколаївщини. Більш як 35 учасників огляду надали рецепти й технологію приготування страв в умовах воєнного часу з овочів власного городу та з продуктів, які отримано як гуманітарну допомогу.

Представлено страви, що готувалися на вогнищі, без світла і газу, в печі на дровах або в кабиці, а також страви народної кухні, що готувалися в регіонах тимчасової еміграції. Усі рецепти підкріплювалися двома-трьома світлинами з моментами приготування та готової страви.

Проект видався сімейним. До приготування страв долучалися цілі родини. Привабливою була страва «Картопля з оселедцем» від родини Марини Тарахненко з Первомайської територіальної громади. Рецепт дуже простий, але культура споживання картоплі «в мундирі» родиною пані Марини цікава. Така картопля готується та подається тільки зі спеціальним льоком, оселедцем та маринованою цибулею, і ніяк по-іншому.

«Шампудлі по-баштанськи» вразили організаторів огляду своєю назвою, а страву навіть захотілося приготувати власноруч. Підкорив і «Чоловічий борщ» від Ігоря Феника, учасника з Первомайської територіальної громади. Ця страва — справжня знахідка для чоловіків — дуже проста й швидка у приготуванні. Також вразила «Юшка на пиві» від колективу Врадіївського БК. Вона відрізняється від інших незвичайним поєднанням, здавалося б, непоєднуваних елементів.

Кухня воєнного часу виявилася дуже різноманітною, адже учасники огляду підбирали оригінальні рецепти, презентували кулінарні традиції своєї громади. Також журі вразило гарне оформлення представлених страв. Навіть у такі важкі часи миколаївська кухня виявилася різноманітною, смачною та цікавою. Організатори з великим задоволенням переглянули представлені роботи та за підсумками огляду відзначили всіх учасників.

А Гран-прі здобули колектив Кривоозерського центрального будинку культури за страву «Обід по-кривоозерськи»; Валентина Галкіна із селища Казанка за «М’ясний рулет по-селянськи»; колектив «Пошук» із села Калуга Березнегуватської ТГ Баштанського району за «Кашу «Богатирка»; Інна Герасименко, мешканка села Нововолодимирівка Березнегуватської ТГ Баштанського району, яка приготувала «Паелью з коржами по-селянськи». Також переможцями стали колектив Врадіївського будинку культури за «Юшку на пиві»; Марина Тарахненко із селища Первомайське зі своєю родинною стравою «Картопля з оселедцем» та колектив Баштанського міського будинку культури, який приготував «Шампудлі по-баштанськи».

Рецепти кращих страв увійдуть до буклета «Гастрофронт Миколаївщини», який буде презентовано пізніше.

Миколаївська область.


Участь в огляді стала справжнім святом для громад.

Фото з відкритих джерел.